Amerikos Žydų komitetas atidaro biurą Varšuvoje 7-ioms ES valstybėms

Nuotraukoje: Biuro atidarymas, AJC Lenkijos rabinas Michael Schudrich  ir AJC prezidentas J. M. Shapiro, D. Harris, Vykdantysis AJC vadovas

Kovo 27d. Varšuvoje Amerikos Žydų komitetas – AJC atidaro naują tarptautinį biurą Varšuvoje.
AJC Rytų Europos biuras yra penktasis biuras Europoje, jis skirtas ryšiams su septyniomis Europos šalimis: Čekija, Estija, Vengrija, Latvija, Lietuva, Lenkija ir Slovakija.  AJC taip pat turi biurus Berlyne, Briuselyje, Paryžiuje ir Romoje.  AJC taip pat turi biurus Berlyne, Briuselyje, Paryžiuje ir Romoje.

Varšuvos biuro atidarymo ceremonijoje kalbą sakė AJC prezidentas John M. Shapiro. Iškilmingoje ceremonijoje dalyvauja Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky. Jie abu – nuotraukoje

Nuotraukoje: Lenkijos rabinas M.Schudrich pritvirtina mezuzą prie AJC biuro durų.

“Štai, ko mums reikėjo čia Centrinėje Europoje. Susikibti ir kalbėti apie pilietines teises, žydų teises “, – Lenkijos vyriausiasis rabinas Michael Schudrich sakė naujienų agentūrai AFP per AJC biuro atidarymo iškilmes Varšuvoje. “Tai teisingas AJC organizacijos žingsnis reikiamu laiku. Europa yra svarbių pokyčių įkarštyje “, – pridūrė rabinas.

Kodėl toks biuras atidarytas Varšuvoje?

AJC praneša, jog pribrendo laikas intensyviau bendradarbiauti. Šios 7 šalys sudaro ketvirtadalį dabartinės Europos Sąjungos, todėl  jos turi svarbų balsą Briuselyje, kuris tik stiprės kartu su numatomu Jungtinės Karalystės išėjimu iš ES 2019 m.

Šios valstybės yra tvirtai įsipareigojusios transatlantinei partnerystei ir dvišaliams santykiams su Vašingtonu, ir žinoma, jos yra vertinamos kaip NATO narės. Jos taip pat palaiko tvirtus ryšius su Izraeliu, kai kuriais atvejais apibūdinamos kaip strateginiai partneriai.

Be to, po Berlyno sienos griuvimo ir sovietinės okupacijos pabaigos AJC  tose valstybėse mato žydų gyvenimo atsinaujinimą ir požiūrio į žydų istoriją pasikeitimą bei jos tyrinėjimų procesą, kuris tęsiasi iki šių dienų.

Šių valstybių geografinė padėtis yra svarbi ne tik Europai, bet  ir JAV – bei visoms Europos ir transatlantinėms gynybos institucijoms. Šiuo netikrumo ir tarptautinių reikalų nenuspėjamumo laikotarpiu stiprėja mūsų dialogas, – rašoma AJC tinklapyje.

Kodėl AJC?

Organizacija jau seniai yra tvirtai įsipareigojusi gilinti ryšius, kuriuos apibrėžia Europos ir Jungtinių Valstijų vertybės bei interesai; Europos integracija laikoma labiausiai ambicingu ir sėkmingu taikos projektu šiuolaikinės istorijos procese.

AJC yra žinoma Centrinėje Europoje. Susitarimai su AJC vykdomi dešimtmečiais ir yra absoliučiai unikalūs žydų pasaulyje, todėl naujo biuro, sukūrimas yra natūralus, jis išauga iš ilgametės veiklos daugelyje bendradarbiavimo sričių, tuo labiau naujų sičių nustatymas tampa didžiausiu prioritetu.

AJC prisidėjo prie greitesnio Lietuvos nepriklausomybės pripažinimo JAV, taip pat visokeriopai palaikė Lietuvos  ir kitų valstybių siekį tapti NATO narėmis.