Lietuvos šachmatų lygoje – dramatiška atomazga

Lietuvos šachmatų lygoje – dramatiška atomazga

Savaitgalį Vilniuje baigėsi trečiasis Lietuvos šachmatų lygos (LŠL) etapas, kurio metu buvo sužaisti du turai ir išaiškėjo stipriausi Lietuvos klubai.

Po dviejų etapų (5 partijų) atrodė, kad intrigos nebus. Čempionate dominavo MRU ekipa, laimėjusi visus penkis mačus (10 taškų). Antroje vietoje rikiavosi „Gigant Chess“ iš Panevėžio (8 taškai), dar tašku atsiliko LSK „Makabi“ ir daugkartinis LŠL čempionas „Margiris“ iš Kauno. Šeštame ture lyderiai MRU 1,5:3,5 pralaimėjo LSK „Makabi“, o „Gigant Chess“ ir „Margiris“ pasidalino po tašką (2,5:2,5).

Prieš lemiamą partiją MRU vis dar buvo priekyje (10 taškų), tačiau ant kulnų jau lipo tiek LSK „Makabi“, tiek „Gigant Chess“ – abi komandos turėjo po 9 taškus.  Paskutiniame ture šachmatininkai ne tik žaidė savo partijas, bet ir žvalgėsi į konkurentus, mat situacija nuolat reikalavo skaičiavimų, kam ir kokio rezultato pakanka norint užimti aukštesnę vietą.

Pirmieji savo mačą prieš Plungės „Bokštą“ rezultatu 3,5:1,5 laimėjo LSK „Makabi“, kurie šiuo rezultatu užsitikrino mažiausiai trečiąją vietą. Tai reiškė, kad „Gigant Chess“ mače prieš Rokiškio šachmatų klubą (RŠK) reikia laimėti mažiausiai 4:1 ir LSK „Makabi“ ekipa bus aplenkta. Panevėžiečiams nepavyko įgyvendinti šio uždavinio – pergalė 3,5:1,5.

Aukso likimas sprendėsi dviejų universitetų dvikovoje. Po beveik penkių valandų kovos 75 metų tarptautinis meistras Kęstutis Kaunas dramatiškai įveikė Andrių Brazdžionį ir KTU nugalėjo MRU 3:2. Šis rezultatas dėl geresnių papildomų rodiklių atnešė pergalę lygoje LSK „Makabi“ ekipai, „Gigant Chess“ liko antri, o MRU (10 taškų) tenkinosi trečiąja vieta. Dešimt taškų surinko ir KTU komanda, tačiau kauniečiai liko ketvirtoje vietoje.

Čempionų LSK „Makabi“ ekipoje žaidė tarptautiniai didmeistriai Aloyzas Kveinys bei Darius Zagorskis, tarptautiniai meistrai Valerijus Kazakovskis ir Donatas Vaznonis, taip pat Šarūnas Germanavičius, Romanas Buršteinas, Mindaugas Genutis, Timuras Baliasnas, Borisas Rosicanas ir Danielis Dubrovinas. SVEIKINAME !

Lietuvos moterų šachmatų lygoje pergalę užtikrintai iškovojo Kauno „Margiris“ (12 taškų). Po 11 taškų surinko dvi ekipos, bet dėl geresnių papildomų rodiklių antra vieta atiteko Plungės „Bokštui“, o trečia – „MRU-ROSK Consulting“ ekipai.

„Margirio“ komandai atstovavo tarptautinė moterų didmeistrė Ilzė Berzine, Marija Šibajeva, Saulė Gailiūnaitė ir Guoda Perminaitė.

Tiek Lietuvos šachmatų lygos, tiek Lietuvos moterų šachmatų lygos čempionai ir vicečempionai turi teisę atstovauti Lietuvai Europos klubų čempionate, kuris rudenį vyks Turkijoje.