Panevėžio žydų bendruomenėje svečiavosi III amžiaus universiteto klausytojai

Panevėžio žydų bendruomenėje svečiavosi III amžiaus universiteto klausytojai

Panevėžio TAU (Trečiojo amžiaus universiteto) istorijos fakultetas, kuriam vadovauja Jonas Lazauskas, organizuoja įvairias paskaitas, susitikimus, ekskursijas. Vienas tokių susitikimų įvyko Panevėžio m. žydų bendruomenėje su pirmininku Gennady Kofman.

Lektorius papasakojo apie Panevėžio žydų bendruomenę, jos veiklą. Susirinkusieji sužinojo, kokie pastatai priklausė žydams, koks tolimesnis tų pastatų likimas. Visus sujaudino pasakojimas apie buvusias Panevėžio žydų kapines, jų sunaikinimą 1966m., paminklinių akmenų likimą. Jaudino dar ir todėl, kad fakulteto klausytojai, patys būdami garbaus amžiaus panevėžiečiai, prisimena žydų krautuvėles dabartinėje Laisvės aikštėje, ir seniausias – 250 m. Panevėžio. apskrities žydų kapines ir akmenų sieną prie teatro.

TAU1

Klausytojai išklausė pasakojimą apie košerinį maistą ir galvos apdangalų svarbą, judejų papročius, šventes. Ragaudami macus, bendravo, pasakojo ir savo prisiminimus. Juos pagyvino filmuota medžiaga apie 1932 m. Panevežio miestą.

TAU klausytojai džaugiasi, kad ir ateityje turės galimybę bendradarbiauti, bus skaitomos paskaitos ir kitomis temomis: tolerancijos supratimo ugdymas, pagarba Teisuoliams, kurie gelbėjo žydus per II pasaulinį karą, Holokausto minėjimas ir žydų istorija. Taip pat buvo aptartos galimybės drauge su Geros valios fondu įsitraukti į projektinę veiklą.

Klausytojams padovanotas naujas žydų kalendorius, skirtas Pasaulio tautu teisuoliams, kurį išleido Lietuvos žydų( litvakų) bendruomenė.TAU Panevėžio fakulteto dekanė Zita Kazlauskienė dėkojo už  nuoširdų bendravimą.