Pirmoji LŽB „Beigelių krautuvėlės“ klientė lankosi iki šiol

PalčinskaitėM2

„Beigelių krautuvėlė“ pažymi pirmąjį savo gimtadienį ir gerbdama visus savo lankytojus, kalbina ištikimiausią klientę, atėjusią pačią pirmą atidarymo dieną ir dažnai apsilankančią dabar, – Violetą Palčinskaitę, poetę, dramaturgę, scenaristę, vertėją ‒ ryškią asmenybę. Violeta Palčinskaitė – labiausiai žinoma kaip vaikų rašytoja. Su jos eilėraščiais ir pjesėmis užaugo ne viena skaitytojų karta. 

„Aišku, lankausi “Beigelių krautuvėlėje” nuo pirmos dienos. Jauku kaip namie, o patys beigeliai labai primena vaikystės baronkas, kai mama perpjaudavo jas ir tepdavo sviestu. Švelniai atminty iškilo ir atgijo prisiminimai, paragavus pirmąjį beigelį. Svarbiausia, kad čia rasi tai, ko nerasi niekur kitur! Svarbu man čia būti todėl, kad visur kavinėse yra daugmaž vienoda, o čia gaminami tikri žydiško paveldo skanėstai sumanių šeimininkių dėka, kurios paveldėjo gaminimo žinias ir gali perduoti iš kartos į kartą, juk be jų nyksta paveldas. Prisimenu, kaip aš ieškodavau savo vaikystės skanėsto – nesaldžios baronkos, tačiau vis būdavo ne tas. Keliaudama po užsienio šalis, kartą beigelius aptikau Amerikoj, po to Izraelyje ir labai apsidžiaugiau. Todėl dabar asmeniškai man labai smagu, malonu ateiti į Vilniaus centre esančią “Beigelių krautuvėlę”, be to čia randu pačią geriausią kavą, kokią tik esu mieste gėrusi.

Atmosfera patinka, kavinė maža jauki, jautiesi kaip savo kambary. Aš ateinu dažnai, kai tik galiu ir nesvarbu, ar anksčiau vadinti “beigalach” pusryčiams, ar pietums yra skirti. Beigelį galiu valgyti ryte ir vakare. Man labiausiai patinka beigelio sumuštinis su lašiša,  šprotais, kita rūkyta žuvimi. Teiglachus mėgstu labiausiai, dar kokią viešnią iš užsienio ir  draugių iš Vilniaus atsivedu. Jos būna labai patenkintos. Įdomu, dar vakar  savo draugei priminiau apie geriausią kavą. Taip man atrodo, tegu eina visi ir paragauja, ir ne tik kavos“, – su šypsena pasakojo V.Palčinskaitė, paklausta, kuo ją traukia „Beigelių krautuvėlė“.PalčinskaitM

Šiuo metu V. Palčinskaitės laukia daug svarbių susitikimų su skaitytojais. Jos knyga “Atminties babilonai, arba aš vejuos vasarą“ – dalyvauja Metų knygos rinkimuose. Šilti, jaukūs vaikystės namai ir neturėtieji, prarastieji ‒ mamos Kalvarijoje. Sudėtingo sovietmečio laikotarpio liudijimas ir autoironiškas žvilgsnis į savo, rašytojos, kasdienybę, pasakojimai apie svarbias Lietuvos kultūros asmenybes.

Violeta Palčinskaitė vos spėja dalyvauti susitikimuose su skaitytojais: “Manęs  laukia skaitytojai, kurie balsuotų už mano knygą. Be to artėja Knygų mugė, todėl renginių, susitikimų daugėja, tik laiko šiandien pritrūksta užbėgti į „Beigelių krautuvėlę“.