Vokietijoje atidengiamas memorialas nužudytų Lietuvos žydų atminimui

Vilnius, sausio 29 d. (BNS). Sekmadienį Vokietijos mieste Waldkirche atidengiamas memorialas per Holokaustą nužudytų  Lietuvos žydų atminimui. Waldkircho mieste vaikystėje ir jaunystėje gyveno Karlas Jėgeris, Hitlerio pasekėjas, vadovavęs Lietuvoje įvykdytoms masinėms žydų žudynėms, pranešime pažymi Lietuvos žydų bendruomenė.

Pasak pranešimo, SS pulkininkas, 3-ojo operatyvinio būrio vadas savo ataskaitose yra tiksliai įvardinęs, kiek vyrų, moterų, vaikų nužudyta jo įsakymu, nuo 1941 iki 1942 metų –  iš viso 137 tūkst. 346 žmonės.

Waldkirche šiemet taip pat pristatomas filmas „Karl Jäger ir mes – ilgas Holokausto šešėlis Lietuvoje“. Filmas buvo kurtas ir Lietuvoje, jame panaudotos dokumentinės nuotraukos, kalbinti Lietuvos žydai, kurie išgyveno Holokaustą.

Filmas ir memorialas – Waldkircho bendruomenės sumanytas projektas, taip miestas pagerbia aukų, dėl kurių žūties kaltas jų miestelėnas, atminimą.

Per Holokaustą žuvo apie 90 proc. iš 208 tūkst. Lietuvos žydų. Žudant žydus, Lietuvą okupavusiems naciams neretai talkindavo vietos kolaborantai.