Nuostaba JAV: kodėl Lietuvos politikai nepasmerkė A. Baukutės elgesio?

LRT

Adolfo Hitlerio autobiografiniam veikalui „Mein Kampf“ tapus bestseleriu Europoje, įtakinga, Donaldo Trumpo dukros vyrui priklausanti žiniasklaidos priemonė observer.com apžvelgė pastaruosius nacizmo atspalvį turinčius įvykius Europoje ir, sužinojusi apie Lietuvos radijo ir televizijos laidoje „Atspėk dainą“ įvykusį incidentą, pareiškė apie atgimstančią brutalaus diktatoriaus populiarumo bangą.

Observer.com  rašo, kad dėl aktorės Astos Baukutės LRT TELEVIZIJOS eteryje rodytų nacistinių ženklų šokiruoti LRT generalinis direktorius Audrius Siaurusevičius ir jo pavaduotojas Rimvydas Paleckis priėmė sprendimą stabdyti laidą. (Lithuanian Official Gives Nazi Salute on Live TV Show)

Užsienio žiniasklaidos priemonė rašo, kad Lietuvos kino ir teatro aktorė A. Baukutė, atspėjusi dainą, pašoko nuo kėdės, iškėlė dešinę ranką į orą, pridėjo du pirštus prie lupų, vaizduodama A. Hitlerio ūsus, ir pradėjo šaukti – „žydas, žydas“ – taip leisdama džiūgaujančiai auditorijai suprasti, kad dainos autorius – Simonas Donskovas. „S. Donskovas, kaip skaitytojai jau turbūt suprato, yra žydas“, – rašo observer.com. Šis incidentas sukėlė LRT vadovų šoką. „Esu šokiruotas. Tai niekaip nesiderina su LRT propaguojamomis vertybėmis. Kaip atsakingas už LRT programą ir laikinai einantis LRT generalinio direktoriaus pareigas, nuoširdžiai atsiprašau mūsų žiūrovų. Šeštadienį numatyti projekto filmavimai neįvyks. Laida stabdoma“, – cituojamas LRT generalinio direktoriaus pavaduotojas R. Paleckis. Užsienio žiniasklaidos priemonė pabrėžia, kad Lietuvos aktorių ar politikų bendruomenės, kurioms priklauso 49-erių aktorė ir trijų vaikų mama, nepasmerkė jos elgesio. Nuo 2008 m. gruodžio mėnesio A. Baukutė buvo Lietuvos parlamento narė, rašoma naujienoje. Taip pat minima, kad A. Baukutė Kultūros ministerijos yra įvertinta Auksiniu scenos kryžiumi. Tai, kad LRT laida buvo sustabdyta, nustebino A. Baukutę: „Jei ieškote konflikto, kur jo nėra, ieškokite kur nors kitur. Tai yra pramoginė, o ne politinė laida.“ Straipsnyje minimas ir įtakingas kaimyninės Latvijos politikas Karlis Serzantsas, kuris 2016 m. kovo mėnesį pareiškė, kad žydams turi būti ribojama saviraiškos laisvė, nes „Latvijos žydai, perskaitę įstatymus, vaikšto plona linija, kad tik jų nesilaikytų. Jiems tai taps sudėtingiau, priėmus saviraiškos laisvės ribojimo įstatymą Latvijoje“. Tuo tarpu Estijoje panašų pasipiktinimą, kaip ir A. Baukutės elgesiu Lietuvoje, sukėlė dujų kompanijos reklama, kurioje buvo vaizduojami Aušvico vartai, o antraštė skelbė – „dujinis šildymas – universalu, patogu ir efektyvu“. Šios trys šalys yra Europos Sąjungos ir NATO narės, rašo observer.com.