LRT RADIJAS 2016-ųjų „Metų žmogaus“ vardą skiria prozininkui, dramaturgui bei režisieriui Mariui Ivaškevičiui. Jis įvertinamas už pilietinę iniciatyvą – Atminties maršą Molėtuose.

LRT RADIJAS 2016-ųjų „Metų žmogaus“ vardą skiria prozininkui, dramaturgui bei režisieriui Mariui Ivaškevičiui. Jis įvertinamas už pilietinę iniciatyvą – Atminties maršą Molėtuose.

lrtradijas-1

Šių metų gegužę dramaturgas M. Ivaškevičius viename naujienų portalų parašė didelio atgarsio sulaukusį komentarą, kuriuo gyventojus kvietė dalyvauti eisenoje, skirtoje atminti nužudytus Molėtų žydus. M. Ivaškevičius svarstė: ,,ar mūsų žydai eis vieni, ar šįkart mes būsim kartu su jais?“Svarstoma, kad tokia pilietinė iniciatyva ne vieną gyventoją paskatino pirmą kartą jautriau pažvelgti į tokią skaudžią istorinę praeitį. Rugpjūčio 29-ąją iki žydų žudynių vietos Molėtuose ėjo apie pusantro tūkstančio žmonių: ne tik žydų bendruomenės narių, bet ir molėtiškių, taip pat atvažiavusiųjų iš kitų miestų ir šalių. Taip buvo pagerbti daugiau nei 2000 prieš 75-erius metus nužudytų Molėtų žydų.

Molėtų žydų žudynių vietą aplankiusi ir tylos minute Holokausto aukų atminimą pagerbusi šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė pagal žydų tautos papročius masinės kapavietės vietoje padėjo atminties simbolį – akmenuką. Taip simboliškai buvo pradėtas Atminties maršas, kurį organizavo nužudytų žydų artimieji kartu su Lietuvos žydų bendruomene bei šalies visuomenininkais ir kultūros atstovais.

Nacių okupacijos laikotarpiu 1941 metų rugpjūčio 29 dieną Molėtuose išžudyta apie 2000 žydų tautybės žmonių. Tuo metu tai sudarė beveik du trečdalius visų miestelio gyventojų.

Šalies vadovės teigimu, labai svarbu, kad Atminties maršo idėja susilaukė tokio didelio visuomenės ir ypač jaunimo palaikymo. Pasak prezidentės, tai rodo, kad Lietuvos žmonės keičiasi, „atsikrato primityvių stereotipų, tampa atviri ir tolerantiški, puoselėja ir gina žmogiškąsias vertybes“.

LRT RADIJO „Metų žmogus“ renkamas 13-ąjį kartą, prezidentas Valdas Adamkus – pirmasis, kuriam buvo suteiktas toks vardas.

Daugiau informacijos