Vilniaus kultūros centro žydų dainų ir šokių ansambliui FAJERLECH – 45-eri metai!

fajerlech-konc1

Ansamblio „Fajerlech“ 45 – erių metų sukakčiai skirtas koncertas gruodžio 18d. vyko pilnutėlėje salėje, dainomis ir šokiais buvo pagerbti ansamblio kūrėjai, kurių veidus žiūrovai matė dideliame ekrane, greta scenos. Visi nusipelnę ansambliui per ilgus jo gyvavimo metus buvo pagerbti aplodismentais ir šiltais prisiminimais. Į koncertą susirinko Lietuvos žydų bendruomenės nariai, atvykę ne tik iš Vilniaus, bet ir iš visų regioninių bendruomenių. Visiems buvo jaudinančiai malonu girdėti jidiš – tėvų ir protėvių kalbą bei senas geras žydiškas melodijas. Ne vienam ašaros akyse pasirodė, daugelis pagalvojo, kaip gerai, kad gyvuoja toks Lietuvos žydų dainų ir šokių ansamblis, gimtadienio proga įrašęs savo repertuaro antrąjį diską. Nuoširdūs plojimai už darbą, už pastangas išlaikyti brangų žydų kultūros paveldą lydėjo kiekvieną pasirodymą. Ansamblis unikalus tuo, kad jį sudaro įvairaus amžiaus mėgėjai ir profesionalai, jis  jungia atsidavusius, laiką aukojančius vaikus ir suaugusius, žydų litvakų kultūrai.

fajerlech-tortas

Žydai kaip ir lietuviai šiais laikais išvažiuoja ten  kur geriau gyventi, todėl išlaikyti gyvybingą kūrybingą ansamblį nėra paprasta. Ansamblį sudaro virš 40 narių, jauniausiajam „Fajerlech“ nariui –  vos penkeri metukai, vyriausiajam –  beveik septyniasdešimt.„Fajerlech“ savo pasirodymais džiugina ne tik daugelio Lietuvos miestų publiką, bet ir koncertavo įvairiose pasaulio šalyse – Izraelyje, Gruzijoje, Baltarusijoje, Rusijoje, Latvijoje, Estijoje, Graikijoje, Lenkijoje, Jungtinėje Karalystėje ir t.t. Keičiasi laikai, tradicijos, dalyviai ir vadovai, tačiau ansamblyje „Fajerlech“ negęsta jidiš ugnelė, įžiebta dar 1971-aisiais. Ansamblio vadovė Larisa Vyšniauskienė, paklausta, ką reiškia Lietuvai turėti tokį ansamblį, kai žydų šalyje liko nedaug,  ji atsakė, jog šis ansamblis reikalingas ne tiek žydams, kiek kitiems Lietuvos gyventojams, nes pažinti kitos tautos kultūrą, reiškia žmoniškai arba kaip dabar sakoma, tolerantiškai su ja sugyventi. Be to juk įdomu pažinti šalia gyvenančio kaimyno kultūrą, nes tai gerokai praplečia akiratį. Šventiniame koncerte, salėje buvo daug ne žydų, publikoje plojo lenkų neįgaliųjų asociacijos nariai, sėdėdami vežimėliuose. Jau seniai L.Vyšniauskienė nesako, kad būtų gerai, jei ateitų į ansamblį daugiau žydų jaunimo, vaikų, nes jų labai trūksta. Vaikai mieliau renkasi planšetes, nei žydų šokius. Ji niekados neklausia atėjusių į ansamblį apie jų tautybę. Tik pasidomi, ar jie supranta, kur jie atėjo ir kokias dainas dainuos ar šokius šoks? Jei jie nori dalyvauti, mielai juos priima. Ansambliečiai repetuoja du kartus per savaitę, o prieš koncertą kasdien.fajerlech-muzikantai

Kokius tikslus sau kelia vadovė? Kitą savaitę Fajerlech važiuoja koncertuoti į Klaipėdą. Jie turi daug gražių planų ateičiai. „Kitais metais, jei rėmėjai padės,- sako L.Vyšniauskienė,- važiuosim su jaunimu į festivalį – konkursą Bulgarijoje. Visados Facebooke rašau ir kviečiu visus įsijungti į mūsų ansamblį, atvesti vaikus, jie pas mus visko išmoks, kad tik būtų noras. Kiekvienas vaikas, jei dirbs ir norės, gali išmokti šokti ir dainuoti.“

Larisa Vyšniauskienė, 18 m. vadovaujanti ansambliui Fajerlech, pati atvedė  4 metų dukrą mokytis šokti į ansamblį, mergaitė šoko 16 metų, kol sukūrė šeimą ir išvažiavo į užsienį. Ansamblyje dirba profesionalai, dainininkams vadovauja vokalo vadovas, yra du choreografai, orkestro vadovas – visi jie profesionalai. Ansambliečiai repetuoja du kartus per savaitę, o prieš koncertą kasdien.

“Ačiū visiems, kurie atėjo į 45-mečio koncertą, kad įvertinot ansamblio darbą, aš patenkinta, kad „mūsų Fajerlech draugiškos šeimos šventė vyko labai šiltai. Mūsų visi projektai įvykdomi gerų rėmėjų dėka. Dėkoju rėmėjams: Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenei, Geros Valios fondui, JOINT-ui, Vilniaus Kultūros centrui, padėjusiam išleisti naują diską ir vykti į užsienio gastroles”, -dėkoja L.Vyšniauskienė.

Kadangi ansamblis savo 45-mečio sukaktį pradėjo minėti dar kovo mėnesį su koncertų turu po Lietuvą, naująją programą skyrę išnykusių štetlų (žydų miestelių) atminimui, todėl kovo mėnesį jie sulaukė Lietuvos premjero  A.Butkevičiau šilto sveikinimo, dabar, gruodžio mėnesį ansamblį sveikino Seimo pirmininkas V.Pranckietis ir Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė F.Kukliansky. Ansambliečiai gimtadieno proga gavo didžiulį tortą su liepsnelėm, išgirdo padėkos žodžius ir daug šiltų linkėjimų.

Daugiau nuotraukų

fajerlech-sokejai