Dėl vielos sinagogoje

Dėl vielos sinagogoje

Simas Levinas, Vilniaus žydų religinės bendruomenės pirmininkas 

Gauname  pasipiktinimo žinučių dėl atsiradusios spygliuotos vielos  prie sinagogos tvoros. Pagrindinis argumentas – neestetiška.Tikrai negražu.  Ir tikrai netinka mūsų unikaliai, 1903 m. pastatytai ir architektūriniu autentiškumu pasižyminčiai sinagogai.

Mūsų sinagogą aplanko daugelio Vilniaus ir Lietuvos mokyklų mokiniai ir mokytojai. Į svečius ateina ir miesto turistai. Iš viso šiais metais sinagogoje pabuvojo virš 5000 svečių.

LŽB visas tradicines judėjų šventes  sutinka sinagogoje. Su mumis drauge švenčia ir svečiai: užsienio šalių ambasadoriai ir LR vyriausybės bei Seimo nariai. Mes aktyviai bendradarbiaujame su Europos Sąjungos visuomeninėmis organizacijomis, kurios rūpinasi pasaulio žydų bendruomenių saugumu. Vilniaus Choralinėje sinagogoje pagal jų rekomendacijas sukurta saugumo sistema ir toliau tobulinama. Sinagogas Europoje saugo ginkluoti  profesionalūs saugos tarnybos darbuotojai.

Saugumo sumetimais Vilniaus Choralinėje sinagogoje prašome visų laikytis sinagogos lankymo taisyklių, kurias skelbiame trimis kalbomis ir jos bus pakabintos matomoje vietoje, taip pat galima jas rasti LŽB tinklapyje lzb.lt.

Spygliuota viela…  Dėl jos Ilgai mąstėme ir mums ji nepatinka, tačiau nutarėme, kad mums – svarbiausia žmonių saugumas. Dėl to laikinai buvo priimtas šis operatyvus ir nebrangus sprendimas. Paraleliai projektuojama nauja tvora – nežalojanti sinagogos architektūrinio stiliaus vientisumo ir atitinkanti visus saugumo standartus. Projektavimas – ilgas procesas,  teks derinti ir prašyti Kultūros paveldo departamento leidimo: senai tvorai demontuoti ir naujai statyti. Tikimės vasarą viską užbaigti. Esame sinagogos šeimininkai ir mums rūpi besimeldžiančių ir svečių saugumas, mes nenorime, kad pasikartotų įvykiai, panašūs kaip šalyse, regis toli nuo Vilniaus, bet šiais laikais – labai arti:

Kopenhagoje žudikas mėgino įsiveržti į žydų renginį, kuriame dalyvavo per 80 žmonių, daugiausia vaikų. Kas žino, kuo tai būtų pasibaigę, jei ne žudiką sulaikęs ir savo gyvybę paaukojęs vyras.
Pernai liepą vos per vieną savaitę buvo surengti išpuoliai prieš aštuonias Prancūzijos sinagogas. Viena jų Paryžiaus Sarcelio priemiestyje apmėtyta padegamaisiais užtaisais, stebint 400 žmonių miniai.
Prancūzijoje per išpuolius buvo suniokotas ir apiplėštas košerinio maisto prekybos centras, taip pat vaistinė. Būta plakatų su šūkiais „Mirtis žydams“ ir „Perpjaukime žydams gerkles“.
Vokietijos Vupertalio mieste „Molotovo kokteiliais“ apmėtyta sinagoga, kuri buvo sugriauta per Krištolinę naktį 1938-aisiais.
2008 m. Mumbajuje (Indija) keturi teroristai, šaudydami žmones miesto kavinėse ir viešbučiuose, yrėsi link nedidelio žydų ortodoksų centro, kuriame žiauriai nužudė jauną rabiną ir jo nėščią žmoną.
Kartą skrisdamas iš Izraelio į Vilnių, mano kaimynas lėktuve visą kelią piktinosi, kaip saugumo patikra Ben Guriono oro uoste pažemino jo žmogišką orumą. Jokie argumentai neįtikino, kad tai padaryta dėl jo paties saugumo. Todėl atsiprašome tų, kuriuos įžeidžia spygliuota viela. Žinau, kad jokie argumentai  neįtikins, kad tai padaryta dėl jūsų saugumo, kaip neįtikino ir mano kaimyno lėktuve.