Lietuvos ambasados Izraelio Valstybėje bei Lietuvos URM surengta konferencija „Lietuva ir Izraelis: Praeitis, Dabartis, Ateitis“

Lietuvos ambasados Izraelio Valstybėje bei Lietuvos URM surengta konferencija „Lietuva ir Izraelis: Praeitis, Dabartis, Ateitis“

2016 m. lapkričio 24 d. vienoje iš garbingiausių Tel Avivo erdvių, Peres taikos centre įvyko Lietuvos ambasados Izraelio Valstybėje bei Lietuvos užsienio reikalų ministerijos surengta konferencija „Lietuva ir Izraelis: Praeitis, Dabartis, Ateitis“. Renginyje buvo diskutuota apie Lietuvoje vykusio Holokausto tyrimus bei tai, kas šalyje nuveikta, įamžinant Holokausto aukų atminimą, dabartinę Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės veiklą Lietuvoje bei aktualius Lietuvos Respublikos pilietybės atstatymo klausimus.
Lietuvos ambasadorius Izraelio Valstybėje Edminas Bagdonas savo sveikinimo kalboje pasidžiaugė stiprėjančia Lietuvos ir Izraelio partneryste. Pasak ambasadoriaus, prie Lietuvos ir Izraelio bendradarbiavimo sėkmės stipriai prisideda ir litvakų abiejose valstybėse indėlis. Jis taip pat pabrėžė, jog simboliška, kad apie Lietuvos ir Izraelio santykius kalbama IX Izraelio Prezidento, Nobelio Premijos laureato Shimon Peres vardu pavadintame centre. Su Prezidentu Peres vardu siejamas Lietuvos glaudesnių santykių su Izraeliu proveržis. Lietuvos užsienio reikalų ministerijos ambasadorius ypatingiems pavedimams Dainius Junevičius akcentavo besikeičiantį Lietuvos ir ypač jaunosios kartos požiūrį į savo šalies istoriją. Tarptautinės komisijos nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti vykdantysis direktorius Ronaldas Račinskas pristatė Lietuvos Respublikos žingsnius, vykdant su Holokaustu susijusius tyrimus bei įamžinant Holokausto aukų atminimą. Kauno Vytauto Didžiojo universiteto dėstytojas Robert van Voren savo pranešime pristatė savo tyrimus apie Holokaustą Lietuvoje ir brėžė paraleles tarp Holokausto tragedijos Nyderlanduose ir Lietuvoje. Yad Vašem atstovas Dr. Arkadi Zeltser savo pranešime nagrinėjo situaciją apie paminklus Holokausto aukoms Lietuvoje.
Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky pristatė dabartinę bendruomenės situaciją bei veiklą. Ji taip pat atsakė į gausius susirinkusiųjų klausimus apie Lietuvos žydų paveldą Lietuvoje.

liet-izr-amb3fa

 

Migracijos departamento prie LR Vidaus reikalų ministerijos l.e.p. direktorė Evelina Gudzinskaitė bei Pilietybės skyriaus vyresnioji patarėja Daiva Vežikauskaitė susirinkusiems pristatė pilietybės grąžinimo ir atstatymo aktualijas, įskaitant ir naujausius su pilietybės įstatymu susijusius pakeitimus.

liet-izr-ambasada1
Konferencijoje gausiai dalyvavo litvakų organizacijų: Išeivių iš Lietuvos, Išeivių iš Vilniaus ir Vilnijos regiono, Izraelita, lietuvių bendruomenės Izraelio Valstybėje „Nerija“ atstovai, o taip pat Lietuvos garbės konsulai Izraelyje, Izraelio URM, Izraelio absorpcijos ministerijos, Izraelio žiniasklaidos, Yad Vashem, Amerikos žydų komiteto atstovai bei žurnalistai.

Daugiau renginio nuotraukų