Apie profesorę S. Guliak, kuri surado savo protėvių dokumentus Lietuvos centriniame archyve

Apie profesorę S. Guliak, kuri surado savo protėvių dokumentus Lietuvos centriniame archyve

Panevėžio miesto žydų bendruomenėje lankėsi viešnia iš Londono profesorė Sofija Guliak, kuri atvyko, norėdama daugiau sužinoti apie savo šeimos šaknis. Šiais laikais šaknų Lietuvos archyvuose ieško daug žydų iš įvairių šalių. Jų surasti duomenys atskleidžia įdomias gimnės istorijas.

Iš Lietuvos centriniame archyve esančių duomenų Sofija sužinojo,  kad jos proseneliai gyveno Panevėžyje. 2013 metais iš archyvo jai pavyko gauti savo prosenelio Meiero Gelvano, prosenelės Keilos Ringaitės-Gelvanienės bei savo senelės Rocha Gelvonaitės pasų kopijas. Meieras Gelvanas gimė 1875 m. Ežerėnų apskrityje Vidžių kaime. Apie 1921 m. jis atsikraustė į Panevėžį ir apsigyveno Smilgių  g. Nr.9. Jo pase įrašyta, kad jis pirklys, yra žydas, judėjų tikėjimo. Jo žmona Keila Ringaitė-Gelvanienė. Šeima turėjo 4 dukteris  : Leją gim.1903 m., Chaja-Lifša gim.1906 m., Šeina-Dveira gim.1908 m., Rocha gim. 1917 m. Švenčionyse bei 2 sūnus : Šimcha gim. 1911 m. bei Jakob (Jankelį)  gim. 1920 m. Vėliau šeima persikėlė į namą esantį Kranto g.   Nr. 5 . Iš senelės Rocha pasakojimo žinoma , kad šeima gyveno II-ame šio namo aukšte, o I- ajame prosenelis Meieras vertėsi batsiuvyste. II-ojo pasaulinio karo pradžioje 1941 m. šeima evakavosi į Totorijos ATSR. Sofijos močiutė Rocha Kazanėje ištekėjo už Guliak  ir tapo Guliak Rocha. 1950 m. gimė Sofijos tėvas Guliak Meier. Jis mirė 2004 m. Pati Sofija gimė ir užaugo  Kazanėje, mokėsi Kazanės valstybinėje konservatorijoje, ten baigė aspirantūrą. Po to muzikos įgūdžius tobulino įvairiose pasaulio šalyse.  Tarptautinio pripažinimo sulaukė 2009 metais laimėjusi XVI  tarptautinį pianistų konkursą vykusį Lidse ( Didžioji Britanija), kur gavo princesės Merės aukso medalį. Ji tapo pirmąja moterimi, laimėjusia šį prestižinį konkursą. Jos koncertiniai turai driekiasi po visą pasaulį. ji kviečiama dėstyti į garsias aukštąsias mokyklas, dalyvauja įvairių konkursų žiuri komisijose.

Atvykusi į Lietuvą ji aplankė Vilniaus, Panevėžio žydų bendruomenes. Viešėdama Panevėžyje ji aplankė prosenelių namą stovintį Kranto gatvėje, o taip pat seniausias  Panevėžio žydų kapines, kur palaidoti jos giminaičiai.