WJRO – Pasaulio žydų restitucijos organizacijos laiškas LŽB pirmininkei F. Kukliansky

WJRO – Pasaulio žydų restitucijos organizacijos laiškas LŽB pirmininkei F. Kukliansky

Gerbiama Faina,

Norime jums pranešti apie du labai teigiamus mūsų planų pokyčius, kurie yra reikšmingi, stengiantis suburti pasaulinę paramą patyrusiems Holokaustą, jų turto restitucijai.

  Europos Parlamentas

Pirmą kartą istorijoje Europos Parlamento prezidentas pareiškė tvirtą paramą Holokausto restitucijos procesui ir su tuo susijusių klausimų sprendimui, kurie yra svarbūs išgyvenusiems Holokaustą. Kalbama apie jų turto restitucijos įgyvendinimą. Reikalai pajudėjo WJRO pastangų ir darbo Europos Sąjungoje dėka.

Prezidentas Martinas Šulcas laiške Europos aljanso „Už Holokaustą išgyvenusiųjų turto grąžinimą (EAHS)“ pirmininkui  patvirtino nekilnojamojo turto ir daiktų, neteisėtai nusavintų Holokausto metu iš žydų bendruomenių ir nukentėjusiųjų, sugrąžinimą.

“Aš asmeniškai patvirtinu, kad restitucijos ir kompensacijos už nekilnojamąjį turtą, žydų meno paveldo ir kitų kultūros vertybių, pagrobtų per Holokaustą, svarbą”, jis rašė EAHS.  WJRO pernai kreipėsi laišku, kurį pasirašė 36  Europos Parlamento nariai iš įvairių šalių ir partijų, prašydami prezidento M.Šulco pritarti savo vardu restitucijos procesui.

Prezidento Šulco atsakymas buvo išplatintas praeitą savaitę. Tai stiprus pareiškimas, remiantis WJRO kampaniją, kuria siekiama sutelkti paramą turto grąžinimui ir įtraukti Europos institucijas, remiant šį svarbų projektą.

Mes pasirengę per mūsų atstovus Europos ir drauge su mūsų partnerių Briuselyje pagalba, toliau dirbti vardan Europos Sąjungos paramos restitucijos procesui.

 Didžiosios Britanijos vyriausybė patvirtino savo įsipareigojimą svarstyti Holokausto metu nusavinto turto restituciją, atsakydama į WJRO ir  Britų žydų tarybos deputatų laišką.

“Ši Vyriausybė skiria didelį dėmesį šeimoms, tragiškai nukentėjusioms nuo Holokausto – įskaitant svarbų turto restitucijos klausimą”,- pareiškė Užsienio ir Sandraugos reikalų ministrė baronienė Anelay. “Mes ir toliau darysime spaudimą, siekdami deramo pripažinimo nukentėjusioms nuo Holokausto aukoms tokiose šalyse kaip Lenkija ir kitose. Mes vertiname glaudžius darbinius santykius su abiem jūsų organizacijomis, imantis  šio darbo.

WJRO kartu su Deputatų taryba, glaudžiai bendradarbiauja su Užsienio reikalų ministerija, Didžiosios Britanijos specialiuoju Holokausto pasiuntiniu ir ambasadomis, o šiuo laišku įrodoma, kad dar labiau stiprinamos savo pastangos  Rytų Europos šalyse.

Nuoširdžiai,

Gideonas Taylor

WJRO pirmininkas

WJRO – Pasaulio žydų restitucijos organizacija yra teisinis ir moralinis  pasaulio žydų atstovas, sprendžiant pretenzijas dėl žydų  konfiskuoto turto Holokausto metu visose šalyse, išskyrus Vokietiją ir Austriją išieškojimo. Daugiau informacijos rasite www.wjro.org.il.