Knygoje apie Holokausto Lietuvoje vykdytojus – apie 40 pavardžių

BNS

Šių metų pabaigoje pasirodysiančioje knygoje apie Holokausto vykdytojus Lietuvoje bus maždaug 40-ies asmenų pavardės bei jų artimųjų liudijimai, sako Lietuvos gyventojų ir genocido rezistencijos tyrimų centro (LGGRTC) direktorė Birutė Burauskaitė.

Ji sako, kad visą medžiagą knygai, įskaitant ir Holokauste dalyvavusių asmenų artimųjų liudijimus, surinko apžvalgininkas Arkadijus Vinokuras, knygą recenzuos ji pati, LGGRTC Genocido ir rezistencijos tyrimo departamento direktorius Arūnas Bubnys ir dar keli centro ekspertai.

„Tai šiek tiek paneigs norą sakyti, kad visi pritarė ar net ir dabar pritaria. Ten bus daug nuomonių žmonių. Aš maniau, kad nerasime, kurie sutiktų duoti interviu žinodami, kad jis bus publikuotas. Yra pakalbinta apie 40 žmonių (…). Gyvų vykdytojų nėra jau nė vieno. Kalbinami tų, kurie dalyvavo Holokauste, artimieji“, – sakė ji.

Centro vadovė tikisi, kad knyga pasirodys iki Kalėdų – leidinyje bus įvardyta apie 40 asmenų, kurie teismų sprendimais pripažinti prisidėję prie Holokausto. Anksčiau skelbta, kad knygoje figūruos konkretūs veikėjai, prisidėję prie Holokausto, o jų pavardės bus pateiktos asmenvardžių rodyklėje monografijos pabaigoje, tačiau tai nebus konkretus žydus žudžiusio asmenų sąrašas, kaip to pageidautų Lietuvos žydų bendruomenė.

LGGRTC dar praėjusios kadencijos Vyriausybės prašymu buvo parengęs ir perdavęs apie 2000 asmenų sąrašą, kurie „įvairiais lygiais“ prisidėjo prie Holokausto. Dalis sąraše esančių asmenų bus minimi ir būsimoje monografijoje.

Diskusijos apie Holokaustą ir lietuvių vaidmenį jame suaktyvėjo Rūtai Vanagaitei šių metų pradžioje išleidus knygą „Mūsiškiai“, kurioje pasakojama apie žydų žudynėse dalyvavusius lietuvius.

Per Holokaustą žuvo apie 90 proc. iš 208 tūkst. Lietuvos žydų. Žudant žydus, Lietuvą okupavusiems naciams neretai talkindavo vietos kolaborantai. Pasaulio tautų teisuoliais yra pripažinta daugiau nei 800 Lietuvos piliečių, Antrojo pasaulinio karo metais gelbėjusių žydus nuo nacių genocido.