Sveikiname smuikininką Borisą Traubą, švenčiantį jubiliejinį 70-ąjį gimtadienį!

traubas-borisas

Visados laukiamas Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės scenoje ir pasitinkamas aplodismentais. Sveikiname gerbiamą ir mylimą smuikininką Borisą Traubą, švenčiantį jubiliejinį 70-ąjį gimtadienį! Linkime stiprios sveikatos ir kūrybinio įkvėpimo,  daug gerų koncertų ir pilnų salių gerbėjų.

Mazel Tov!

Žinomas smuikininkas, Lietuvos kamerinio orkestro koncertmeisteris ir dirigento asistentas.Traubas gimė Vilniuje. Mokytis muzikos pradėjo 1953 m. Vilniaus vaikų muzikos mokykloje, o po trejų metų perėjo į Meno mokyklą (dabar M. K. Čiurlionio menų gimnazija). Daugiausia įtakos jaunajam smuikininkui turėjo prof. Saulius Sondeckis, su kuriuo jo kūrybinis gyvenimas buvo susijęs daugiau kaip 40 metų. 1964 m. baigęs Meno mokyklą, Traubas įstojo į Lietuvos valstybinę konservatoriją. Čia sulaukė pirmosios didelės sėkmės – 1969 m.  smuikininkų konkurse Kišiniove (Moldova) pelnė trečiąją premiją.

Nuo 1966 m. B. Traubas groja Lietuvos kameriniame orkestre, 1970–1975 m. buvo Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro artistas, 1975–1976 m. – šio orkestro koncertmeisteris. Keletą metų (1977–1982) B. Traubas sėkmingai dėstė B. Dvariono vaikų muzikos mokykloje, 1980–1982 m. buvo šios mokyklos Styginių skyriaus vedėjas. 1985 m. įkūrė žydų muzikos ansamblį „Vilne“ (dabar vadinasi „Lietuvos Jeruzalė“) 1986 m. Traubas tapo Lietuvos kamerinio orkestro koncertmeisteriu. 1987 m. jam suteiktas Lietuvos nusipelniusio artisto garbės vardas. 1993–1994 m. susibūrė trio, kuriame drauge su B. Traubu muzikuoja Leonidas  Melnikas (fortepijonas) ir Valentinas  Kaplūnas (violončelė). Nuo 2001 m. vadovauja Šiaulių kameriniam orkestrui, o nuo 2004 m. vadovauja tarptautiniam Ch. Frenkelio vilos festivaliui. Nuo 2003 m. Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro artistas.

Borisas Traubas yra koncertavęs su žymiais pasaulio atlikėjais Timofejumi Dokšiceriu, Mstislavu Rostropovičiumi, Yahudi Menuhinu, Gidonu Kremeriu, Davidu Geringu. Šalyje ir užsienyje kaip solistas koncertuoja su Lietuvos kameriniu orkestru, įvairiais muzikiniais kolektyvais. Žinomas orkestruočių ir aranžuočių meistras.