Nužudyti žydai – ne bevardė masė!

Nužudyti žydai – ne bevardė masė!

Galina ROMANOVA

Pagal seną tradiciją, kiekvieną pirmą spalio sekmadienį į Švenčionių rajoną suvažiuoja žydai iš visos Lietuvos ir netgi pasaulio, žinoma – atvyksta ir kiekvienas iš likusios saujos Švenčionių žydų bendruomenės su jos pirmininku rajone Moisejumi Šapiro priešakyje. Prie Menoros Švenčionių parke, kur antrojo pasaulinio karo metais, 1941 m., vietoje 3 sinagogų „išaugo“ 2 getai, vėliau netoli Platumų kaimo ir Šalnaičio ežero taip vadinamame poligone, kur buvo suvaryti ir žiauriai nužudyti 8 tūkst. žydų iš visos Vilniaus apskrities, pagerbė visus patyrusius Holokausto tragediją.

Tačiau renginys praėjusį sekmadienį (spalio 2 d.) žymiai skyrėsi nuo panašių susitikimų ankstesniais metais. Ir ne tik todėl, kad nuo tos tragedijos praėjo „apvalus“ skaičius – 75 metai.

Skirtumas tas, kad liejosi ne tik dejonės ir atsiminimai. Nupiešta aiški vizija, kaip įamžinti šį atminimą, kaip įsisavinti šiurpią istorijos pamoką, kad panašūs įvykiai niekada nepasikartotų.

Skirtumas tas, kad žydai nebuvo palikti vieni savo bėdoje: atvyko ne tik dažnu svečiu Švenčionyse tapęs pirmasis Izraelio valstybės ambasadorius Lietuvoje Jo ekscelencija Amir Maimon ir daugelis kitų žymių šalies veikėjų – kartu su žydais buvo platus ratas Švenčionių rajono bendruomenės kartu su meru Rimantu Klipčiumi, savivaldybės administracijos direktoriumi Andriumi Šarėjumi, tarybos nariais, kitais aukštais rajono valdžios atstovais, pačių įvairiausių rajono įstaigų vadovais ir nariais…

Ir svarbiausia – Švenčionių rajone startuoja projektas (vertė – 2 tūkst. eurų), kurio eigoje nužudyti žydai jau nebus bevarde mase, o pagal galimybes įvardinti ir įamžinti vardais ir pavardėmis. Šiam reikalui į pagalbą kviečiami ir visi rajono gyventojai.

Kaip ir ankstesniais metais, konkretaus sekmadieninio renginio rėmėjas – mecenatas ir verslininkas, UAB „Velga-Vilnius“ generalinis direktorius Juzef Fiedorovič.

Išsamiau – sekančiame laikraščio numeryje.

 

Vlado ŠARĖJAUS nuotraukos.

Pirmoji renginio dalis Švenčionių parke.

Prie paminklo 8 tūkst. žiauriai nužudytų žydų.

  • 1-ili
  • 1
  • 2-ili
  • 2