Kaune vyks žydų karių, dalyvavusių Lietuvos Nepriklausomybės kovose, sąjungos atminimui skirta ceremonija

zydu-kariu-sajunga
Žydų karių sąjungos Kauno sk. nariai žygiuoja perduoti nupirktus ginklus 2-ajam pėstininkų pulkui.
Kauno žydų bendruomenė ir Kauno m. savivaldybės Kultūros paveldo skyrius rugsėjo 16 d. 14.30 val. maloniai kviečia į atminimo lentos, skirtos Žydų karių sąjungai, atidengimo ceremoniją  Kauno Senamiestyje, prie pastato A. Mapu g. 18, kuriame tarpukaryje veikė Žydų karių, dalyvavusių “Lietuvos Nepriklausomybės atvadavime sąjunga”. Renginyje dalyvaus Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų orkestras.

1933 m. įsteigta žydų karių, dalyvavusių Lietuvos Nepriklausomybės kovose, sąjunga, kurios būstinė pradžioje buvo Joniškyje, o nuo 1934 m. Kaune. Be patriotizmo ir lojalumo valstybei ugdymo ji skatino lietuvių ir žydų kultūrinio bendradarbiavimo idėjas, aktyviai veikė ne tik Kaune, bet ir provincijoje (jai priklausė apie 3 tūkst. narių). 20 žydų karžygių už pasižymėjimą kovose buvo apdovanoti Vyties Kryžiaus ordinu, buvo apdovanotų ir kitais medaliais ir ordinais. Ši sąjunga, su savo atributika dalyvaudama oficialiuose minėjimuose ir iškilmėse, viešai demonstravo savo ištikimybę ir atsidavimą Lietuvai. Sovietams okupavus Lietuvą 1940 m. sąjungos veikla uždrausta, nemaža jos narių ištremta į Sibirą, dauguma buvo nužudyti Holokausto metu.zenkliukas
Mapu g.18 esantis pastatas tarpukariu priklausė žydų labdaros socialinės pagalbos ir kultūros draugijai „EZRO“, o šiandien jame įsikūręs V. Kudirkos viešosios bibliotekos Jaunimo, meno ir muzikos skyrius.