LŽB tarptautinė vaikų stovykla Olameinu  2016

LŽB tarptautinė vaikų stovykla Olameinu 2016

Stovyklos programų vadovas Pavelas Guliakovas, LŽB jaunimo programų koordinatorius sako, kad vienintelis minusas – oras stovyklautojams šiemet buvo ne pats geriausias, lijo, todėl vaikai negalėjo mėgautis gražiuoju Asvejos ežeru. Šįkart stovykla Olameinu buvo tarptautinė, į kurią susirinko Baltijos šalių vaikai iš žydų bendruomenių.

LŽB stovykla Dubingiuose yra visų pamėgta vieta. „Čia apgyvendinimas yra aukščiausios klasės, prisimenu vaikystę, kai pats važinėjau į stovyklas, tokio lygio neturėjau. Dubingiuose stovykla vyksta šeštus metus iš eilės, čia yra iš tiesų viskas, ko reikia vaikų poilsiui“- sako Pavelas. Didžiausias rėmėjas yra JDC, kuris apmoka didžiąją dalį stovyklos kainos.

Tėvai, išleisdami savo atžalas į stovyklą, paprastai įsitikina, ar ten tikrai bus jiems gera, ar įdomi ir intensyvi programa. „Pats domėjausi kitomis vaikų stovyklomis Lietuvoje, bet tokių kaip žydų bendruomenės vaikų programų, kai vaikams nelieka laisvo laiko dykinėjimui,  neradau. Mūsų visa programa surašyta nuo pusryčių iki vakarinių programų. Vaikai užimami visą laiką: jie kur nors eina, mokosi, šoka, dainuoja, piešia. Visi tėvai, nusprendę leisti savo vaiką į stovyklą, klausia apie programą, ką vaikai veiks? Ar nedykinės? Mes informuojam tėvus, kad laisvo laiko beveik nebus, jų atžalos bus užimti įvairiomis įdomiomis veiklomis, pagal paruoštas programas. Vadinamo laisvo laiko nepritrūksta, nes viską, ką jie norėtų daryti, atlieka su vadovais per užsiėmimus. Jei nori žaisti futbolą ar krepšinį, tam skiriama daugiau nei valanda per dieną. Kasdien yra sportas, šokiai, menai, rankdarbiai, dainavimas su mokytoju iš Izraelio”,- pasakoja P. Guliakovas.

Šiemet stovykloje dirbo du rabinai – pedagogai, sugebantys aiškinti vaikams suprantama kalba apie judaizmą. Vienas rabinas iš Latvijos, o kitas iš Norvegijos. Žydų tapatybė, šeimos vertybės, yra svarbūs šios stovyklos veikos bruožai.

Stovykloje buvo 11 būrių po 20 žmonių. Per stovyklavimo 10 dienų, kasdien buvo skelbiama nauja dienos tema, o visi renginiai su ja yra susiję. Šiemet pasirinkta populiari tema:  „10 Izraelio miestų“, pradedant seniausiu Cfato miestu ir baigiant šiuolaikiškiausiu Tel Avivu. Kalbėta įvairiomis temomis: apie litvakus, garsias asmenybes, technologijas ir kitus pasiekimus. Buvo ir kitų įdomybių: vieną dieną vaikams užsakyti sumo kostiumai, paaugliai su jais pramogavo, rengdami tarpusavio mūšius. Stovykloje apsilankė Lietuvos ir kitų šalių skautų atstovai, jie vedė įdomius susitikimus, pasakojo apie savo veiklą, rodė nuotraukas. Į stovyklą buvo atvažiavęs ilgai Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenėje savanoriu dirbęs muzikantas dainininkas Miša Frišmanas, jis mokė vaikus drauge filmuoti klipus, visi šoko dainavo, o vakare žiūrėjo drauge savo klipus.

Stovykloje dirbo gydytojas, jei kas nors sunegaluodavo, iškart sulaukdavo pagalbos. Aktyviems paaugliams norėjosi daugiau maisto, kas prašydavo antros porcijos, ją gaudavo. Pasak Pavelo Guliakovo, 99% tėvų patenkinti vaikų buvimu stovykloje ir maisto kokybe. Vaikai ilgai prisimins naktinį žaidimą nuo pirmos valandos iki pusę trijų nakties. Visi džiūgavo, gavę gerą dozę adrenalino, organizuotame žaidime dalyvavę, pasakojo, kad jų nuotaika puiki.

Visiems patiko dalyvauti Putų šou, kurį surengė trupė, atvykusi su putų mašina, susirinkusieji dalyviai šoko prie putų krūvos. Vaizdelis buvo netikėtas, vaikai patyrė daug įspūdžių.

Paskutinės dienos diskotekoje ir atsisveikinimo vakare su visais stovyklos darbuotojais dalyvavo profesionalus Izraelio dainininkas Uri Zer, kuris šiose stovyklose moko vaikus žydiškų dainų ir sugeba visus įkvėpti bendrai dainai. LŽB socialinėse programose dalyvaujantiems vaikams, kurie vyksta į stovyklą, suteikiamos nuolaidos, o bendruomenės savanoriai madrichai (vadovai) šiose stovyklose dirba, tuo patys prisidėdami prie stovyklų kūrimo ir aktyvaus vaikų dalyvavimo.

>>Visos nuotraukos

 

  • olameinu-vasara2
  • olameinu-vasara4
  • olameinuvasara3
  • olameinu-vasara