Biržų žydų tragiškų žudynių minėjimas

Biržų žydų tragiškų žudynių minėjimas

Panevėžio ir kitų miestų žydų bendruomenės nariai rugpjūčio 28 dieną dalyvavo Biržų žydų atminimo eisenoje. Tokio masto, su tokiu dideliu svečių skaičiumi, regioniniai renginiai vyksta ne dažnai. Renginyje dalyvavo ir LR Seimo nariai.  Vienas jų, Emanuelis Zingeris, kuris sakydamas kalbą masinių žudynių vietoje Pakamponyse, pareiškė, jog visuomenė turi daryti viską, kad tokia tragedija, kuri atsitiko žydams, niekuomet nepasikartotų. Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky pabrėžė, jog nedidelių regionų miesteliams tokio masto renginiai turi būti kaip įpareigojimas vietiniams gyventojams kasmet atsiminti ir minėti žydų tragediją, kuri palietė buvusius lietuvių kaimynus žydus, dirbusius vaistininkais, pramonininkais, pardavėjais ir įvairių krautuvėlių savininkais. Pirmininkė taip pat pabrėžė, kad labai gaila, jog  tarp susirinkusiųjų nėra Biržų mero Valdemaro Valkiūno, tačiau išreiškė nuoširdžią padėką renginio organizatorei mero pavaduotojai Irutei Varzienei bei Tolerancijos centro vadovui istorijos mokytojui Vidmantui Jakoniui ir jo sūnui R. Jakoniui už aukštą kultūrą ir tolerantiškumą.

Įspūdingą kalbą pasakė J.E. arkivyskupas kun. Lionginas Virbalas. Jis pats užaugo Biržuose ir kalbėjo apie tai, kad ne visi jo amžiaus žmonės žino Biržų žydų istoriją. Jis teigė, kad žydai buvo ne šiaip žmonės, bet jie turėjo savo veidus, vardus, mokėjo griežti smuiku, ėjo į sinagogas, kurie žvelgė į tą patį Širvenos ežerą. Arkivyskupas teigė, kad visi aplinkiniai žinojo, jog čia gyveno tokie žmonės, tačiau niekas nesigilino į juos ištikusią tragediją. Kun. Liongino Virbalo nuomone, žodis tolerancija neapima tos problemą, kurią šiandien paveldėjo pasaulis. Žmonės suvokia, kad dabartiniais laikais pasaulis turi ir daugiau naujų tragedijų, o mes turime išmokti tas pamokas, kurias gavome II Pasaulinio karo metais, kai broliai lietuviai naikino savo kaimynus žydus ir grobė jų turtą.

J.E. Izraelio ambasadorius Lietuvai Amir Maimon nuoširdžiai pasidžiaugė, kad šioje atminimo eisenoje dalyvauja daug Lietuvos regionų žydų bendruomenių pirmininkų, t.y. Panevėžio, Ukmergės, Vilniaus, taip pat Šiaulių bei Klaipėdos žydų bendruomenių narių. Kiekvienas Lietuvos miestas, nepriklausomai nuo jo dydžio, turėjo savo žydų (litvakų) istoriją, kurios negalima pamiršti.

Aplankiusi Biržų miesto žydų kapines, procesija tęsė renginį Pakamponių masinių žudynių vietoje , kurioje vyko3 valandų mitingas, pasisakė daug žmonių, kalbėjo žydų gelbėtojai.

Trečiasis renginio etapas buvo konferencija, vykusi Biržų pilies Arsenalo salėje, kur buvo pristatyta Biržų žydų istorija. Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkės pavaduotojas Artūras  Taicas padėkojo visiems organizatoriams, kurie surengė ši minėjimą ir įteikė padėkos raštus.

Panevėžio žydų bendruomenės pirmininkas Gennady Kofman pasidžiaugė, kad šiandien turime tradiciją  susitikti Biržuose konferencijoje, bendrauti su vicemere Irute Varziene, kuri savo ruožtu yra Biržų visuomenės iniciatorė, sukviečianti Biržų miesto gyventojus, moksleivius, mokytojus, tokius kaip Vidmantas Jakonis yra viso Biržų tolerancijos darbo pradininkas. Gennady Kofman padėkojo pagrindiniam renginio organizatoriui Saniai Kerbedžiui už renginio organizavimą ir koordinavimą.

  • Birzai2
  • Birzai3
  • Birzai4
  • Birzai5