Vilniaus „Atminimo akmenų“ atsidarymas

Vilniaus „Atminimo akmenų“ atsidarymas

manoteisės.lt

Rugpjūčio 30 d. 12 val. prie pastato, kuriame mokėsi Vilniaus geto metraštininku vadinamas Icchokas Rudaševskis, vyks Vilniaus „Atminimo akmenų“ atsidarymas. Rūdninkų gatvėje 8 bus įmontuota atminimo lentelė talentingam paaugliui, savo dienoraštyje aprašiusiam gyvenimą Vilniaus gete. Sąsiuvinis išliko, o I. Rudaševskis dingo vienoje iš masinėmis kapavietėmis virtusių duobių Paneriuose.

„Atminimo akmenys“ Vilniuje taip pat bus įrengti vegetariško restorano savininkams Faniai ir Lazar Lewando, gydytojams Samueliui Margoliui ir Jakovui Vygodskiui, Lejbai, Chajai ir Lejai Šemiavičiams.

Anot Lietuvos žmogaus teisių centro direktorės Birutės Sabatauskaitės, kurios vadovaujamas Centras inicijavo projektą, „Atminimo akmenys“ – galimybė bent iš dalies prisidėti prie Lietuvos gyventojų, nukentėjusių dėl Holokausto, atminimo. „Tik pradėjus domėtis šiomis asmeninėmis istorijomis, įmanoma suvokti, kiek žmonių netekome. Beveik kiekvienoje gatvėje, kuria kasdien einame į darbą, gyveno nacių ir jų vietinių talkininkų nužudyti mūsų kaimynai, artimieji, įvairiausių profesijų atstovai“, – sako ji.

Vilniuje atsidarymo ceremonijoje dalyvaus Fanios ir Lazar Lewando bei Šemiavičių šeimos palikuonys.

„Mes džiaugiamės, kad šalyje, kurioje gyveno 245 000 žydų, bus įrengti pirmieji tokie atminimo ženklai. Lietuvoje buvo nužudyta bene didžiausia bendruomenės dalis Europoje – 95 procentai  visų čia gyvenusių žydų – juos įamžinti ir atsiminti yra ypač svarbu“, – sako Yossi Shem-Avi, kurio seneliai buvo įkalinti Vilniaus gete, o vėliau nužudyti Paneriuose ir koncentracijos stovykloje Estijoje.

Visuomenei atviroje ceremonijoje taip pat dalyvaus Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius, Lietuvos žydų bendruomenės narai.

Renginį pratęs festivalio „Nepatogus kinas“ pristatomas filmas „Iš miško“ apie Holokausto nusikaltimus Paneriuose. Dokumentinis filmas bus rodomas 19 val. kino teatre „Pasaka“. Nemokamus bilietus į kino seansą galima atsiimti rugpjūčio 29–30 d. kino teatre, bilietų skaičius ribotas.

atminimo-akemu-vilniuje-zemelapis-57c58ec192a89 (1)

Sauliaus Žiūros nuotr./Atminimo akmenų Vilniuje žemėlapis
skaityti plačiau