Svečiai iš Izraelio ieškojo savo šaknų Panevėžyje

Svečiai iš Izraelio ieškojo savo šaknų Panevėžyje

Svečiai iš Izraelio, Barkovskių šeima, puikiai kalbantys lietuviškai, atvyko į Lietuvą aplankyti senelių ir prosenelių gimtinės bei rasti daugiau informacijos apie Holokausto metais sušaudytus giminaičius.

Barkovskių šeimos susitikimas su Panevėžio miesto žydų bendruomenės pirmininku ir jos nariais įvyko 2016 m. rugpjūčio 3 d. Vyras Igor (Icchak) Barkovskij –  matematikos mokytojas, žmona Frida yra chorvedė, prieš 40 metų baigusi Vilniaus konservatoriją – H. Perelšteino klasę. Pora užaugino du vaikus, turi 4 anūkus, kurie gyvena Amerikoje ir Izraelyje. Barkovskių šeima atvyko į Lietuvą, į Panevėžį, norėdami atrasti savo šaknis, pavaikščioti senolių žeme. Čia, Panevėžyje, gyveno jų močiutė su šeima, kuriuos nužudė naciai. Močiutė Chelem Dveire turėjo 12 brolių ir seserų.

Iš anksto susitarus, Panevėžio žydų bendruomenė atrado Igorio senelių ir visos jų giminės šaknis, kurie gyveno Panevėžyje prieš karą. Dabar, pagal vardus ir pavardes paaiškėjo, kas iš Igorio Barkovskij senelio šeimos buvo sušaudyti liepos mėnesį Kurganavos miške.

Kiekvieną kartą atvykus svečiams iš Izraelio, Amerikos, Australijos ar kitų valstybių, kur dabar gyvena vaikai ir anūkai, besidomintys nužudytų per Holokaustą ir kitų artimųjų likimu per II Pasaulinį karą, iškomų žmonių sąrašai vis didėja.

Svečiams buvo labai svarbu susitikti su žydų bendruomenės pirmininku, kuris, jų žodžiais tariant, aiškiai ir jautriai supažindino su Panevėžio žydų istorija, ano meto įvykiais.

,,Su dideliu skausmu mes išklausėme įdomią paskaitą ir esame dėkingi pirmininkui Genady Kofman ir bendruomenei už atminties ir paminklų saugojimą“, – kalbėjo atsisveikindami svečiai.