Atgimstanti žydiško maisto legenda – Fanios Lewando Vilnius

Atgimstanti žydiško maisto legenda – Fanios Lewando Vilnius

Autorius: Jūratė Važgauskaitė Šaltinis: manoteises.lt

Lewando Fania2

Jei  prieš aštuonis dešimtmečius būtumėte ėję Vokiečių gatve, tikrai būtumėte pastebėję restorano „Dieto-Jarska Jadlodajnia“ iškabą, o užsukę į vidų – ne tik radę skanaus maisto, bet galbūt ir sutikę garsų dailininką,  modernistą Marką Šagalą. Smagurių pamėgtas vegetariškas restoranas priklausė Faniai Lewando-Fiszelewicz ir jos vyrui Lazarui Lewando. Šie Vilniaus žydų bendruomenės nariai „Dieto-Jarska Jadlodajnia“ (liet. „Dietiška-vegetariška valgykla“) įkūrė 14 numeriu pažymėtame Vokiečių gatvės name ir sukėlė maisto revoliuciją anuomečiame Vilniuje, kurį miestelėnai tada vadino Vilno.

Vegetariškų patiekalų restoranas praėjusio amžiaus ketvirtajame dešimtmetyje buvo didelė naujiena. Tiesa, Rytų Europos žydiškojo maisto tradicijoje vegetariški patiekalai nebuvo naujovė – jie valgyti esant nepritekliui arba tuomet, kai nebuvo jokio kito košerinio maisto pasirinkimo. Bet vegetariškas restoranas buvo neįprastas reiškinys.

Kai Fania Lewando Vilniuje atidarė savo vegetarišką restoraną, o šalia jo įkūrė kulinarijos mokyklą, mieste ir visame regione vyravo Rytų Europos žydiškoji virtuvės tradicija, dar vadinama aškenaziškąja, kurios pavadinimas kilo nuo žydų aškenazių, gyvenusių  Šiaurės ir Rytų Europoje. Šioje virtuvėje buvo nemažai mėsos produktų, riebių, šildančių ar šventinių mėsos patiekalų, be kurių žydų šeimos stalas buvo tiesiog neįsivaizduojamas. Nenuostabu, kad prabangus vegetariškų patiekalų restoranas tarpukario Vilniuje žmonėms kėlė nuostabą ir smalsumą.

skaityti plačiau