Vokietijos Visuomeninės televizijos ARD-1 kūrybinės grupės ypatingas dėmesys LŽB „Beigelių krautuvėlei“

Vokietijos Visuomeninės televizijos ARD-1 kūrybinės grupės ypatingas dėmesys LŽB „Beigelių krautuvėlei“

Liepos 13d. LŽB filmavo  Vokietijos Visuomeninės televizijos ARD-1 kūrybinė grupė. Ypatingas dėmesys „Beigelių krautuvėlei“. Būsimas filmas, kuriame žiūrovas išvys LŽB kavinę „Beigelių krautuvėlė“ vadinsis „Berlynas – Sankt Peterburgas“, – pasakoja režisierius Christian Klemke.

– Šioje kelionėje turėjom daug įdomių susitikimų su netikėtais herojais. Mes kruopščiai ruošėmės šiai kūrybinei išvykai, iš anksto rinkomės objektus ir žmones, tačiau kelionės metu daug kas keitėsi. Dirbome su savo prodiuseriais Lenkijoje, Kaliningrade, Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje. Pakeliui surasdavome naujų herojų ir objektų. Mes domimės kultūra, lankomės pilyse, muziejuose. Pavyzdžiui vakar buvome Kaune ir mus sudomino „Velnių muziejus“, iš jo išėjus danguje pamatėme, iš debesų susiformavusį reiškinį, kurį meteorologai vadina „supercele“, o mes stebėjom, ką velnias išdarinėjo su gamta, tikrą velniavą, kabančius debesis, retą gamtos reiškinį, kurį iškart filmavome.

Ruošdamasis filmavimui Vilniuje, režisierius sako, pirmiausia „atsidaręs“ internetą, ėmęs ieškoti vokiškai, kas Vilniuje įdomesnio?

-Supratau, kad iki Holokausto Vilniuje vyko labai įdomus žydų kultūrinis – dvasinis gyvenimas. Norėjau sužinoti, o kas dabar, praėjus  daug metų po Holokausto? Kreipiausi į mūsų prodiuserį Vilniuje – Karolį Pilipauską, klausiau, kas girdėti žydų bendruomenėje dabar? Jis atsakė, “žinai, yra garsi  „Beigelių krautuvėlė“. Pamaniau, kad kalbama apie kepyklą, bet po to supratau, kokią prasmę turi šis pavadinimas. Beje, beigeliai čia labai skanūs. Lietuvos žydų bendruomenė sudarė mums galimybę susitikti su būsimais TV filmo herojais. Jie – vyresnės kartos, vokiečių okupaciją ir Holokaustą išgyvenę žmonės. Man buvo labai įdomu klausytis jų istorijos. Kavinėje  taip pat susirinko jauni žydų bendruomenės nariai.

Kūrybinė grupė parengs 3 valandų filmą iš dviejų dalių, kiekviena truks pusantros valandos. Režisierius mano, kad filmas bus rodomas ARD-1 TV pavasarį , apie tikslesnę datą žada LŽB informuoti. Pirmiausia filmas demonstruojamas TV, o po to jis atsiduria internete. Jau dabar filmo pavadinimas Facebooke  „ Im Sommer nach St. Peterburg“ (vert. „Vasarą į St. Peterburgą“). Lietuvoj filmavimo grupė kelionę pradėjo nuo Klaipėdos, pabuvojo Nidoj, Kaune, daug filmavo pakeliui. „Beigelių krautuvėlės“ kavinėje interviu vien su Fania Brancovska ir Tobiasu Jafetu truko valandą, nors filme bus skirta vos kelios minutės. Fania kalbėjo jidiš, o Tobias – vokiečių k.

-Pasakosime apie „Beigelių krautuvėlės“ kavinę, nes mane patį jos idėja sudomino, kai skaičiau internete, – ji yra labai prasminga, žyminti naują šiuolaikišką Lietuvos žydų gyvenimo etapą. Nostalgija buvusiam iki Holokausto žydų gyvenimui Lietuvoje ir didesnės tolerancijos visuomenėje skatinimas. Išgirsta jidiš kalba, kurios Vokietijoje seniai negirdėjau ir kavinės atmosfera – šito aš pats nežinojau, manau, bus įdomu ir kitiems Vokietijos žiūrovams,- kalbėjo po filmavimo režisierius Christian Klemke.

Filmavimo akimirkos: Pirmoje nuotraukoje iš kairės filmo režisierius Ch.Klemke, antroje-visa filavimo grupė: operatoriai Thomas Lütz ir Jan Urbanski, garso operatorius Ulli Menges,trečioje filmuojami ir kalbinami F. Brancovska ir T.Jafetas.

  • ARD2
  • ARD5
  • ARD4
  • ARD3
  • ARD1