Skulptūros iš nacionalinio Žoržo Pompidu meno ir kultūros centro jau Lietuvoje

Skulptūros iš nacionalinio Žoržo Pompidu meno ir kultūros centro jau Lietuvoje

Pagaliau Vilniuje bus surengta visame pasaulyje pripažinto skulptoriaus Žako Lipšico (Jacques Lipchitz, 1891-1973) paroda „Gyvenimas skulptūroje“. Šio žymaus, Lietuvoje užaugusio modernizmo klasiko kūriniai saugomi Metropoliteno meno muziejuje Niujorke, Čikagos meno institute, Londono, Paryžiaus bei kitose pasaulio didmiesčių muziejuose. Garsiojo menininko darbus jau bus galima išvysti  nuo liepos 1 d. ir Lietuvoje, Valstybiniame Vilniaus Gaono žydų muziejuje (VVGŽM).

Daugiau informacijos apie parodą:  

Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus (VVGŽM)  direktorius Markas Zingeris sako, jog buvo nueitas sunkus ir ilgas kelias, norint žymiojo Ž. Lipšico darbų parodos duris atverti Lietuvoje. „Ši paroda, skirta skulptoriaus 125-mečiui, kruopščiai planuota net kelerius metus. Žaismingai kalbant, būtų lengviau atsikviesti Prancūzijos Prezidentą, nei atsivežti Ž. Lipšico skulptūras iš Paryžiaus muziejų. Visų pirma, reikėjo įtikinti Prancūzijos Pompidu centro bei Judaizmo istorijos ir meno muziejaus atstovus, jog leistų atsivežti Ž. Lipšico 5 skulptūras ir 2 jo tapybos darbus. Gavus sutikimą, turėjome sudaryti palankias meno kūrinių transportavimo sąlygas, mat kai kurios skulptūros pagamintos iš itin trapių medžiagų“, – pasakoja VVGŽM direktorius.

Anot M. Zingerio, daug pastangų įdėta ir tvarkant Ž. Lipšico asmeninių dokumentų ir laiškų archyvus, kuriuos perdavė skulptoriaus dukra Lolya Rachel Lipchitz, gyvenanti JAV.

Žydų tautybės Žakas Lipšicas gimė 1891 m. Druskininkuose. Ten su savo šeima gyveno iki 17 metų. Dar XX a. pradžioje išvykęs iš Lietuvos į Prancūziją, modernizmo klasikas išgarsėjo ne tik Vakarų Europoje, bet buvo pripažintas ir JAV. Būtent ten jis sukūrė daug skulptūrų, kurios puikuojasi žymiose JAV viešosiose erdvėse: Fairmount parke Filadelfijoje, Minesotos universiteto Tweed‘o meno muziejaus teritorijoje, Kolumbijos universiteto teritorijoje, Niujorke, Filadelfijos mieste, Pensilvanijos valstijoje bei kitur.

„Ž. Lipšicas savo meninius gabumus tobulino Paryžiuje, Nacionalinėje meno mokykloje ir Žiuljeno meno akademijoje. Prancūzijoje jis artimai bendravo su tokiais pasaulinio garso menininkais kaip Pablo Picasso, Amedeo Modigliani, Diego Rivera bei daugeliu kitų. Šis skulptorius buvo apdovanotas Prancūzijos garbės legiono ordinu“, – apie menininką iš Lietuvos pasakoja M. Zingeris.

Parodos katalogo autorė muziejininkė Aušra Rožankevičiūtė pastebi, kad Ž. Lipšicas turėjo stiprų ryšį su gimtine. „Esu skulptorius iš Lietuvos“ – taip save pristatydavo menininkas, atidarydamas parodas prestižinėse pasaulio galerijose ar dalindamas interviu. Jam buvo labai svarbus vaikystės prisiminimų gaivinamas bei poetizuotas ryšys su gimtine“, teigia A. Rožankevičiūtė.

Ž. Lipšico meno kūrinių ekspozicija Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus Tolerancijos centre (Naugarduko g. 10/2) veiks nuo šių metų liepos 1 d. iki rugsėjo 25 d. Parodoje bus eksponuojamos menininko litografijos (eskizai žymiosioms skulptūroms), piešiniai, asmeninė korespondencija, dokumentai ir skulptūros. Šie meno kūriniai saugomi Prancūzijos muziejuose, Lietuvos išeivijos dailės fonde, Nacionalinio dailės muziejaus rinkiniuose bei kitose privačiose kolekcijose.

Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus Tolerancijos centras yra didžiausias muziejaus padalinys, kur nuo 2001 metų  veikia litvakų dailės, kultūros istorijos ir judaikos ekspozicija. Tolerancijos centre nuolat organizuojami edukaciniai seminarai, koncertai, paskaitos, laikinos parodos.

 Daugiau informacijos: www.jmuseum.lt