„Baltic Pride“ 2016 LŽB pirmininkės F.Kukliansky komentaras

faina

Foto: J. Stacevičius/lrytas.lt

Vilniuje šeštadienį birželio 18 d.vykusiose seksualinių mažumų eitynėse „Už lygybę“ dalyvavo nuo 1,5 iki 2 tūkst. žmonių. Tarp jų keli užsienio šalių ambasadoriai, – Izraelio ambasadorius Amiras Maimonas, Norvegijos ambasadorius Dagas Malmeras Halvorsenas – bei Europos ir Lietuvos politikai, žmogaus teisių gynėjai, lesbiečių, gėjų, biseksualių ir transseksualių asmenų (LGBT) bendruomenės nariai bei rėmėjai, visuomeninių organizacijų atstovai, didele grupe ėjo Vilniaus universiteto delegacija. Minioje buvo matyti seksualinių mažumų, taip pat Lietuvos, Latvijos, Estijos, Jungtinės karalystės, Izraelio, Rusijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Švedijos vėliavos.

Eitynėse dalyvavo ir Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky, jos nuomone, šios eitynės – ne už gėjus ar lesbietes, bet už pamatines žmogaus teises, kurios reiškia teisę žmogui būti tokiu, koks jis yra. „Yra protestuojančių, kuriems tokia teisė nepatinka, nes jiems šlykštu, jiems nepatinka kitokie žmonės. Tokiems patarčiau pasiskaityti medicininę literatūrą. Būti gėju ar lesbiete – ne liga. Nuo jos nereikia gydyti ir nereikia šių žmonių taisyti, juos turime priimti, kokie jie yra.

Nelabai daug laiko praėjo, kai Hitleris norėjo matyti tik arijų rasę, žmones su mėlynomis akimis, žinome, kuo tai baigėsi. Žydai taip pat yra kitokie, dėl to juos žudė. Kiek teko girdėti piktų kalbų, klausimų, kam tie paradai – niekas jiems ir be eitynių netrukdo, tačiau vis tiek išgirsi mestelėtas frazes apie smirdantį prospektą. Kas tai? Žmonės, nuo kurių trenkia inkvizicija ir neišprusimu.

Neįgalūs taip pat yra kitokie, kurie ne visur pageidaujami. Vilniaus Šolomo Aleichemo ORT gimnazija yra viena geriausiai sutvarkiusi viską, ko reikia neįgaliesiems”,- komentuodama šeštadienio eitynes kalbėjo LŽB pirmininkė Faina Kukliansky.