Panevėžio žydų bendruomenėje lankėsi garsus režisierius Borisas Maftsiras

Panevėžio žydų bendruomenėje lankėsi garsus režisierius Borisas Maftsiras

 

Matfsiras gimė Rygoje, Latvijoje 1947 metais ir 1971 metais emigravo į Izraelį, kur dirba Holokausto tyrimų institute  Jadvašeme (Yad Vashem)  nepriklausomu režisieriumi. Jis prodiusavo  400 dokumentinių filmų ir televizijos dokumentinių filmų. Taip pat yra daugiau nei 30 dokumentinių filmų režisierius.

Šiuo metu jis ruošia scenarijų naujam filmui apie Lietuvos teisuolius, kurie gelbėjo žydus  II Pasaulinio karo metais. 2008 m., būdamas Lietuvoje, jis aplankė Panevėžio miesto žydų bendruomenę. Šio vizito tikslas – įamžinti Lietuvos didvyrių, kurie gerbė žydus, atminimą. Šį kartą B. Matfsiras Panevėžio žydų bendruomenėje  susitiko su generaline vyresniąja Dievo Apvaizdos seserų kongregacijos  seserimi Leonora Kasiulyte. Ši sesuo dvejus metus rinko medžiagą ir parašė knygą apie Mariją Rusteikaitę, moterį, kuri prasidėjus Antrajam pasauliniam karui, išgelbėjo penkiolikos žydų gyvybes, visai nesirūpindama dėl savosios. Režisierius taip pat susitiko su Rožyno progimnazijos istorijos mokytoja Genute Žilyte, kuri 12 metų ruošia tolerancijos ir edukacinius projektus, susijusius su holokausto istorija, padeda Lietuvos visuomenei giliau suvokti žydų tragišką likimą. Nuo 2004 m. vadovauja mokyklos Tolerancijos ugdymo centrui, su mokiniais dalyvauja Tarptautinės komisijos  organizuojamuose projektuose ir pilietinėse iniciatyvose,  užrašinėja  holokausto liudytojų ir pabuvojusių Sibiro tremtyje atsiminimus, tvarko  holokausto aukų masinių žudynių vietas Kurganavoje, Žaliojoje girioje. Kasmet Panevėžio apskrities ir miesto visuomenei pristato mokinių kūrybinių darbų holokausto arba lietuvių genocido tema parodas.

Matfsiras taip pat bendravo ir su Panevėžio miesto žydų bendruomenės nariu Vidmantu Markevičium, kuris supažindino su dokumentais apie savo tėvo ir senelio šeimos istoriją holokausto metu, kai jie, rizikuodami savo gyvybėmis, gelbėjo žydus. Pagal šį scenarijų taip pat  bus sukurtas dokumentinis filmas, kurį remia Jadvašemo muziejus tikslu įamžinti kuo daugiau istorijos faktų apie žydų holokausto likimą.

  • DSCF7987
  • DSCF7985
  • DSCF7984