Kupiškėnų mintyse

Gegužės 30 dieną Kupiškio Povilo Matulionio progimnazijoje surengta tarptautinė konferencija „Kupiškio žydų bendruomenė. Praeities ir dabarties sąsajos“. Į renginį atvyko Izraelio valstybės ambasadorius Lietuvoje Amir Maimon su žmona Tal Maimon, Panevėžio žydų bendruomenės pirmininkas Gennady Kofman, istorikas Arūnas Bubnys, rajono valdžios atstovai ir kiti svečiai. Išklausyta nemažai pranešimų apie skaudų Kupiškio žydų likimą, jų gyvenimą mūsų krašte.

Idėją pavyko realizuoti
Kupiškio etnografijos muziejaus specialistė, projekto sumanytoja Aušra Jonušytė, pasakojo, kad konferencijos, skirtos išsamiems Kupiškio žydų bendruomenės tyrinėjimams apžvelgti, idėja gimė, kai Izraelio valstybės ambasadorius Lietuvoje A. Maimon pirmą kartą 2015 m. rugpjūtį lankėsi Kupiškyje, taip pat – ir P. Matulionio progimnazijoje. 
Kupiškio žydų gyvenimu A. Jonušytė aktyviai pradėjo domėtis dar 2000 metais. Pasak jos, žydai labai aktyviai reiškėsi visuomeniniame, politiniame mūsų krašto gyvenime. Muziejaus specialistė surinko nemažai istorinės medžiagos apie šios tautybės žmones ir jų veiklą, lankėsi ir Lietuvos centriniame valstybės archyve, rado informacijos apie žydų organizacijas, veikusias Kupiškyje.
„Norėjau šią temą panagrinėti dar plačiau, juolab kad buvo žmonių, kurie ja rašė. Tai – istorikas, humanitarinių mokslų daktaras A. Bubnys, rašęs apie 1941 m. vasarą vykusį masinį žydų naikinimą mūsų krašte, taip pat istorikas Simonas Jurkštaitis, plačiai domėjęsis žydų bendruomenės istorija nuo seniausių laikų iki Antrojo pasaulinio karo. Istorijos mokslų daktarė Aldona Vasiliauskienė yra surinkusi medžiagą apie Kupiškio emeritą Feliksą Ereminą – Pasaulio Tautų Teisuolį, kuris globojo žydaitę Reginą Rozenbergaitę. Šiai minčiai surengti konferenciją pritarė Izraelio ambasadorius A. Maimon, Izraelio valstybės ambasada tapo jos globėja“, – pasakojo viena iš konferencijos rengėjų.
Plačiau skaitykite “Kupiškėnų mintyse”