Kultūros ministerija tarptautiniam projektui „YIVO Vilnius“ 2017 m. skirs 30 tūkst. eurų

Kultūros ministerija tarptautiniam projektui „YIVO Vilnius“ 2017 m. skirs 30 tūkst. eurų

YIVO Vilniaus projektas – tai septynerių metų tarptautinis projektas, skirtas išsaugoti, suskaitmeninti ir specialiame žiniatinklio portale virtualiai sujungti Niujorke ir Vilniuje esančius prieškarinius YIVO archyvus. Vilniaus projekto metu taip pat skaitmeniniu būdu bus atkurta Strašūno Vilniaus biblioteka – viena didžiausių prieškarinių bibliotekų Europoje. Projekto partneriai yra YIVO žydų mokslinių tyrimų institutas, Lietuvos centrinis valstybės archyvas ir Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka.

Visas projektas apima apie 10 tūkstančių retų arba unikalių leidinių ir maždaug 1,5 milijono dokumentų. Medžiagą sudaro literatūros kūriniai, laiškai, memuarai, teatro afišos, fotografijos, retos knygos, brošiūros, laikraščiai, politiniai traktatai, religiniai veikalai ir bendruomenių dokumentai.

Kultūros ministerija projekto veikloms 2017 m. planuoja skirti 30 tūkst. eurų.

YIVO Žydų mokslinių tyrimų institutas buvo įkurtas 1925 m. Vilniuje kaip pirmoji pasaulietinė Rytų Europos žydų studijų akademija, siekiant dokumentuoti ir tyrinėti daugiau nei 1000 metų regione gyvuojančią žydų civilizaciją bei rengti žydų mokslininkus. 1925–1939 m. YIVO Vilniuje sukaupė didžiausią pasaulyje biblioteką ir archyvą Rytų Europos žydų gyvenimo tematika. YIVO veikla Vilniuje nutrūko 1941 m., institutas buvo perkeltas į Niujorką. Dalis Vilniuje sukauptų archyvų ir bibliotekos išvežta į Vokietiją, vėliau perduota JAV, apie 60 tūkst. knygų ir šimtai tūkstančių puslapių dokumentų išsaugoti Lietuvoje, o dalis archyvų pražuvo. Bibliotekininko Antano Ulpio rūpesčiu YIVO archyvai buvo paslėpti ir iki 1989 m. laikyti Vilniaus šv. Jurgio bažnyčioje, sovietmečių vadintoje Knygų rūmais. Dabar Lietuvoje išlikusi prieškarinio YIVO kolekcijos dalis saugoma Lietuvos centriniame valstybės archyve ir Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje.

Didžioji šios unikalios kolekcijos dalis nėra konservuota, apsaugota ir suskaitmeninta, todėl kyla pavojus, kad jos būklė gali pablogėti ir kolekcija gali būti prarasta. „YIVO Vilniaus projektas“ sukurs vieningą didžiausią skaitmeninę, su Rytų Europos žydų civilizacija susijusią kolekciją, apimančią didžiausią medžiagos jidiš kalba kolekciją pasaulyje. Pagrindinis projekto tikslas – užtikrinti šių kolekcijų išlikimą ir prieinamumą visuomenei.

lrkm.lrv.lt