Litvakė anūkams neišduoda jų mėgstamų blynelių sudėties

Litvakė anūkams neišduoda jų mėgstamų blynelių sudėties

lr

Vilniuje viena po kitos atidaromos kavinės, kuriose vėl galima paskanauti košerinio maisto ir beigelių – tradicinių žydiškų riestainių. Lietuviai atranda žydų kultūrą, ypač išaugo domėjimasis žydų maistu. Tai itin džiugina Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkę žinomą advokatę Fainą Kukliansky (61 m.).

Lietuvoje visada buvo populiari žydų virtuvė. Ir tai nenuostabu – juk mūsų šalyje nuo senų laikų gyveno nemažai žydų, rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Gyvenimo būdas“.

Kai kurie visiems žinomi patiekalai, kuriuos dabar laikome tradicinės lietuviškos virtuvės dalimi, iš tiesų yra perimti iš žydų.

Vienas tokių – bulviniai blynai, žydų virtuvėje vadinami latkėmis. Beje, žydiška yra ir kugelio kilmė.

Daugelis nustemba sužinoję, kad netgi cepelinai, kuriais taip didžiuojamės, irgi yra šiek tiek susiję su žydais. Į mūsų šalį maždaug prieš 100–150 metų jie su žydais atkeliavo iš Šiaurės Vokietijos.

Skaitykite visą staripsnį