Klaipėdoje pagerbtas Izraelio vėliavos autorius

LRT TV naujienų tarnyba

Klaipėdoje atidengta atminimo lenta žymiam sionizmo veikėjui, Izraelio vėliavos ir valiutos pavadinimo autoriui, Davidui Wolffsohnui. Taip uostamiestyje pagerbtas jau antras žymus Klaipėdos žydų bendruomenės veikėjas.

Prieš tai Klaipėdoje buvo atidengta D.Wolffsohno mokytojo Isaaco Rulfo atminimo lenta. Ši ir naujoji atminimo lentos yra viena šalia kitos. „Davidas Wolffsohnas gimė Darbėnuose. Tam, kad nereikėtų tarnauti Caro armijoje, jo tėvas išsiuntė sūnų mokytis į Klaipėdą. Būtent čia jis ir susipažino su Isaacu Rulfu“, – pasakoja Klaipėdos žydų bendruomenės vadovas Feliksas Puzemskis.

D.Wolffsohnas mokėsi Grįžgatvio gatvėje įsikūrusioje Izraelitų religinėje mokykloje. Gimęs 1856 metų rudenį, į Klaipėdą jis atvyko vos 16-os. Rabinas Rulfas jaunąjį mokinį įtraukė į sionistinę veiklą. Per pirmąjį sionistų kongresą D.Wolffsohno siūlymu buvo sukurta ir sionistų sąjūdžio vėliava. Dabar tai valstybinė Izraelio vėliava. Jis yra ir Izraelio valiutos pavadinimo autorius.

„Kada pradėjo galvoti apie tai, kokius mokesčius surinkti iš žydų kongreso, D.Wolffsohnas prisiminė šekelio pavadinimą. Taip pavadino tuos pirmus įnašus, kurie ir tapo Izraelio valiutos pavadinimu“, – teigia F.Puzemskis.

1905 metais vykusiame sionistų kongrese D.Wolffsohnas pasiekė, kad būtų priimta programa dėl žydų kėlimosi į Palestiną proceso plėtros. Jis rėmė žydus, stačiusius Tel Avivo miestą. Jo lėšomis Jeruzalėje pastatytos Nacionalinė ir Hebrajų universiteto bibliotekos.