Rakija Klezmer Orkestar

Rakija Klezmer Orkestar – tai unikali grupė, Lietuvoje atliekanti klezmerių tradicinę žydų muziką, susibūrusi prieš trejus metus Kaune. Ši  muzikos grupė, kuri vienija muzikantus, besidominičius Balkanų, čigonų, žydų muzikos kultūra . Jie pasiruošę pralinksminti visus . Kauno žydų bendruomenė jau keletą metų pažįstama su šiuo kolektyvu, kuris grojo Chanukos šventėje Klezmerių muzika Lietuvoje gyvavo kelis amžius iki Antrojo pasaulinio karo. Europoje klezmerių muzika – žydų vestuvių muzikantų – atgimė 2000-aisiais ir per keletą metų tapo ypač populiari. Į Lietuvą ji atkeliavo pavėlavusi. Po Holokausto, kai buvo išnaikinta beveik visa, kas žydiška ir dabar atgimsta, muzika tarsi iš naujo atrandama. Ji uždeganti, žadinanti emocijas, todėl patinka visiems. Muzikantai žydai sako, kad publika, klausydamasi klezmerių muzikos įvariose šalyse, jaučia ne tik nostalgiją, bet ir kaltę dėl Holokausto. Juk muzika, kuri buvo ant išnykimo ribos neturi tikrosios kilmės vietos, vadinama Europos diasporos muzika, todėl daugeliui labai sava. Yra šiuolaikinių muzikantų, kurie interpretuoja klezmerių muziką, naudoja jos sąskambius.

Rakija Klezmer2 Nuotraukos Brigitos Šliaužytės

Rakija Klezmer Orkestar grupė siekia atkurti ilgai puoselėtą ir gyvavusią litvakų klezmerių muzikos tradiciją ir skleisti ją Lietuvos visuomenei. Grupėje groja keturi muzikantai ir netrukus prisijungs penktasis: Darius Bagdonavičius (akordeonas, vokalas), Mikas Kurtinaitis (perkusija, vokalas), Skirmantas Rumševičius (trimitas), Povilas Jurkša (eufonija), penktasis narys Mantas Ostreika gros saksofonu, o grupės vadybininkas Karolis Kašiuba sako: „ šiuo metu gilinamės į klezmerių muzikos atlikimo ypatybes. Deja iki mūsų dienų litvakiško klezmerių garso ar vaizdo įrašų, net natų beveik neišliko arba neišliko visai. Bendradarbiaujame su įvairiomis Lietuvos žydų bendruomenėmis, važinėjame pas garbingo amžiaus bendruomenės narius, užrašinėjame jų atsiminimus. Ir tai tik vienas iš daugelio būdų sudėlioti litvakiško klezmerio dėlionę.Mūsų ateities planai yra išleisti klezmerių muzikos albumą, kuris praturtintų Lietuvos muzikinį paveldą bei užpildytų litvakiškos autentiškos muzikos nišą Lietuvoje“. Muzikantai planuoja turą po Lietuvą bei kelionės į įvairias užsienio šalis, kur buvo stipri klezmerių muzikos tradicija.
Hebrajų kilmės žodis „klezmer“ reiškia „muzikantą“. Klezmeriai – žydų liaudies muzikantai, dažniausiai groję klajojančiuose ansambliuose iš trijų-penkių muzikantų. Pagrindinį instrumentą, dažniausiai smuiką, įvairiais deriniais papildydavo cimbolai, kontrabosas, klarnetas, trimitas, fleita, būgnas.

  • Rakija klezmer3
  • Rakija klezmer4
  • Rakija klezmer6
  • Rakija Klezmer7