Izraelio valstybė turės pripažinti atsivertimą į judaizmą

Tel Avivas (JTA) – Izraelio Aukščiausiasis Teismas nusprendė, kad Valstybė turi pripažinti ortodoksų atsivertimą į judaizmą, kuris vyksta  ne tik Izraelio Vyriausiajame Rabinate, bet ir diasporoje.

Tai reiškia, kad neturintis Izraelio pilietybės, Izraelio valstybės gyventojas, kuris atsiverčia, stebint Izraelio ortodoksų konversijos teismui,  gali įgyti Izraelio pilietybę pagal šalyje galiojantį Sugrįžimo įstatymą. Anksčiau atsivertėliai galėjo įgyti Izraelio pilietybę, jei  jie tai darydavo ne Izraelyje, gyvendami diasporoje, dalyvaudami žydų bendruomenės veikloje. Atsivertimas užsienyje nereikalavo būti ortodoksu. 150 piliečių, kurie konvertavosi privačių Izraelio ortodoksų atsivertimo teismuose, dabar bus laikomi  žydais Izraelio valstybėje.Teismas atmetė Valstybės skundą, kad Izraelyje tik Vyriausiojo Rabinato sprendimas gali būti laikomas teisėtu. Kadangi žydų bendruomenės yra visame pasaulyje, todėl teismas nusprendė, kad galioja atsivertimas, atliktas visose diasporos ortodoksų bendruomenėse bei  Izraelyje ir teisėtai  turi būti pripažįstamas galiojančiu.

“Žydų tauta iš tiesų yra viena tauta, bet ji išplito visame pasaulyje, kur susibūrė į bendruomenes, kurios išsisluoksniavo“, – rašoma Izraelio  Aukščiausiojo teismo sprendime. Tik Vyriausiojo Rabinato turėta sprendimo teisė,  neatspindi  pasaulio žydų bendruomenių vaidmens, o  tai yra nepriimtina.”

Šis sprendimas iš esmės yra simboliškas Izraelio piliečiams, o tiems, apie kuriuos jame kalbama, negaus daugiau teisių ar privilegijų. Tačiau rabinas Setas Farber, kuris aktyviai dalyvauja Kahalachos Gijuro, privačių ortodoksų teismuose, priimančiuose sprendimus dėl atsivertimo į judaizmą, – sakė, kad sprendimas gali suteikti  teisę atsivertėliams tuoktis Izraelyje, kas iki šiol buvo draudžiama. “Tol, kol Vidaus reikalų ministerija nepripažins  jų,  Rabinatas neturi pasirinkimo, ar galima šiems žmonėms pasakyti, kad mes pripažįstame Jus, kaip žydų tautos atstovus”,- kalbėjo rabinas Setas Farberis.

Judaizmo reikalai, susiję su imigracija, sprendžiami  Izraelio Vidaus reikalų ministerijoje. Vyriausiasis rabinas kontroliuoja žydų religinius ritualus Izraelyje: santuokos, santuokos nutraukimo ir laidotuvių.

Nutarimas yra naujas smūgis vyriausiojo rabino institucijai, kuriai buvo suteikta  teisė spręsti, kas yra tikras žydas Izraelyje. Sprendimas įsigalioja maždaug per mėnesį po Aukščiausiojo Teismo priėmimo. Tai reiškia, kad Izraelio mikvahs  (vonios judaizmo apeigoms) bus naudojamos atsivertimo ritualuose.

Lietuvos rabinas Kalev Krelin sako, kad šis įstatymas Lietuvos žydams nėra svarbus, jis reikšmingas gyvenantiems Izraelyje.