Į Lietuvą atvyksta Izraelio maisto sektoriaus atstovai

Kitą savaitę Lietuvoje viešės didžiausia iki šiol maisto sektoriaus atstovų delegacija iš Izraelio. Iš viso į Lietuvą atvyks ir partnerių ieškos apie 20 atstovų iš 13-os Izraelio įmonių. Labiausiai juos domina ekologiški, vegetariniai, ilgo galiojimo ir jų šalies rinkai nauji produktai. VšĮ „Versli Lietuva“ organizuos delegacijos susitikimus su pusšimčiu Lietuvos įmonių. Be individualių B2B susitikimų su Lietuvos įmonėmis, delegacija dalyvaus Verslo forume, kuriame kartu su Izraelio ambasada Lietuvoje bus įvertinti ligšioliniai dviejų šalių bendradarbiavimo rezultatai ir aptartas potencialas. „Šis Izraelio delegacijos vizitas demonstruoja abiejų šalių norą didinti prekybos ir verslo ryšius”, – sako Izraelio ambasadorius Lietuvai Amir Maimon.

falafel1

Pernai gegužę Tel Avive vyko pirmasis Izraelio ir Lietuvos maisto pramonės verslo forumas, kuriame buvo pasirašyta bendradarbiavimo sutartis tarp „Verslios Lietuvos“ ir „Izraelio federacinių prekybos rūmų“. Ūkio viceministrė Rasa Noreikienė jau tuomet pakvietė Izraelio maisto pramonės didmenininkus atkreipti dėmesį į partnerystę su Lietuvos gamintojais. „Tai, kad Izraelio verslas atsiliepė į mūsų kvietimą atvykti, įrodo, kad bendradarbiavimo nauda abipusė. Ne tik Izraelis yra viena iš 14 prioritetinių Lietuvos eksporto rinkų, bet ir šios šalies verslas mato mus kaip perspektyvius partnerius. Nors prasiskinti kelią į šią rinką nėra paprasta, kai kurių industrijų lietuviška produkcija jau yra žinoma šioje šalyje. Bendras lietuviškos produkcijos eksportas į Izraelį pernai augo 38,5 proc. Pagal eksporto augimą į Izraelį tarp ES valstybių mūsų šalį aplenkė tik Airija“, – teigia Ūkio viceministrė R.Noreikienė. 

Be individualių B2B susitikimų su Lietuvos įmonėmis, delegacija dalyvaus Verslo forume, kuriame kartu su Izraelio ambasada Lietuvoje bus įvertinti ligšioliniai dviejų šalių bendradarbiavimo rezultatai ir aptartas potencialas. „Šis Izraelio delegacijos vizitas demonstruoja abiejų šalių norą didinti prekybos ir verslo ryšius”, – sako Izraelio ambasadorius Lietuvai Amir Maimon.

Lietuvos maistininkai ne kartą yra lankęsi parodose Izraelyje, vis daugiau jų gauna ir košerinio maisto sertifikatus. Beveik 40 proc. Lietuvos eksporto į Izraelį sudaro žemės ūkio produkcija ir maisto produktai, tarp kurių daugiausiai pieno gaminių. Vienas paklausiausių produktų, kuris į Izraelį eksportuojamas jau apie 20 metų, yra lietuviškas sūris.  Apie 60 proc. eksporto – įvairūs ne maisto gaminiai, tarp kurių daugiausia yra farmacijos produktų ir baldų.

Perspektyviausi sektoriai lietuviškos kilmės prekių ir paslaugų eksportui į Izraelį yra gyvybės mokslai ir biotechnologijos, IT paslaugos, chemijos pramonė, baldų pramonė, maisto pramonė, medienos pramonė, turizmas. Itin intensyviai Lietuva ir Izraelis bendradarbiauja gyvybės mokslų bei aukštųjų technologijų vystymo, startuolių srityse. „Altechna“ eksportuoja į Izraelį lazerius, į šią rinką yra įžengusi ir biotechnologijų įmonė „ProBioSanus“. Ketverius metus iš eilės „Versli Lietuva“ organizuoja įmonių dalyvavimą Izraelyje vykstančioje gyvybės mokslų parodoje „Biomed“. Gausios delegacijos iš Izraelio du kartus iš eilės lankėsi „Verslios Lietuvos“ Vilniuje organizuojamame gyvybės mokslų forume „Life Sciences Baltics“, nemažai svečių jau patvirtino dalyvavimą ir 2016-ųjų rudenį vyksiančiame jau trečiajame renginyje.

Tvirtus ryšius su Izraeliu yra užmezgę ir Lietuvos startuoliai. Tel Avivas yra antra vieta pasaulyje pagal perspektyvumą startuoliams po Silicio slėnio (JAV). Ne tik perspektyviausi Lietuvos startuoliai yra lankęsi Tel Avive. Izraelio startuolių bendruomenės lyderiai ketverius metus iš eilės atvyksta į Vilniuje vykstančią startuolių mugę „LOGIN Startup Fair“, kurią organizuoja „Versli Lietuva“. Čia lankėsi ne tik didžiausio Izraelio rizikos kapitalo fondo „Pitango Venture Capital“, bet ir kitų fondų bei akceleratorių atstovai, privatūs investuotojai ir entrepreneriai. Dėl geros infrastruktūros ir aktyvios bendruomenės, prieš kelerius metus Vilniuje padalinį atidarė vienas sėkmingiausių Izraelio startuolių – tinklapių kūrimo platforma „WIX“.