Purimo šventė Vilniaus choralinėje sinagogoje

Purimo šventė Vilniaus choralinėje sinagogoje

Purimo šventė Vilniaus choralinėje sinagogoje vyko kovo 24 dieną, kuri paskelbta Gedulo diena, Briuselyje žuvusioms teroro aukoms atminti. Susirinkusieji sinagogoje pagerbė aukas tylos minute.

Lietuvos žydų religinės bendruomenės vadovas Simas Levinas pasveikino visus su Purimu, priminęs šventės prasmę – Hamano siekį sunaikinti žydus. „Istorijoje būta ne vieno Hamano, kuris bandė sunaikinti žydus: Stalinas, Hitleris, o šiuo metu ISIS, bet niekam nepavyko to padaryti“.

Rabinas Samsonas Danielis Izaksonas, sveikindamas visus su Purimu, unikalia švente, per kurią kviečiama prisigerti, juk regis, keista ir nepriimtina žydų tarpe, nes tai yra blogis. „Tik Purimo metu prisimenama, kad iš bėdos ateina išsigelbėjimas. Juk nusigerti buvo siūloma, kad negalėtų niekas atskirti Hamano nuo Mordechajaus. Kaip ir gyvenime dažnai nutinka, kai manoma vienaip, o nutinka kitaip. Purim Sameach!“

Purimo dainas suaugusiems ir vaikams atliko Fajerlech ansamblio muzikantai: Miša Filipov Jablonskis ir Leonardas Zinkevič.

LŽB pirmininkės pavaduotoja Maša Grodnik džiaugėsi, kad sinagogoje pagaliau viskas atgyja, kai švenčiama su rabinu, kurio ilgą laiką bendruomenė neturėjo. „Šiandien tragiški įvykiai Briuselyje mums primena, kad Izraelis rodo pavyzdį Europai, kaip reikia saugoti savo visuomenę,“- kalbėjo M.Grodnik.

Izraelio ambasadorius Amiras Maimonas prisimena, kaip jis Purimo laukdavo vaikystėje, o kai ateidavo Purimas, prasidėdavo lauktas lietus. „Šiandien, Purimo dieną Vilniuje švietė saulė, o mes švenčiame žydų išsigelbėjimą. Lietuvos žydų pergalė, kad jie gali švęsti savo sinagogoje“,- kalbėjo Izraelio ambasadorius. Šventės akimirkos:

 skaityti plačiau