Hag Purim Sameach!

Hag Purim Sameach!

Purimas yra džiaugsmingas laikas, kai liūdesys, nerimas ir baimė traukiasi, ateina lauktoji skanaus maisto ir juoko šventė. Purimas yra viena labiausiai laukiamų ir įdomių švenčių žydų kalendoriuje. Ši šventė įamžina laikotarpį, kai Persijoje gyvenę žydai buvo išgelbėti nuo sunaikinimo.

Esteros knyga

Purimo istorija yra papasakota Biblijos (Senojo Testamento) Esteros knygoje. Istorijos herojai – Estera, graži jauna žydų moteris, gyvenusi Persijoje, ir jos pusbrolis Mordechajus. Estera buvo paimta į Ahasvero, persų karaliaus haremą. Karalius Ahasveras pamilo Esterą, ji tapo karaliene, bet karalius nežinojo, kad Estera – žydė, nes ji slėpė savo tapatybę. Istorijos piktadarys – Hamanas, arogantiškas, egoistas, karaliaus patarėjas. Hamanas nekentė Mordechajaus, nes jis nepataikavo ir nesilankstė Hamanui, o šis nusprendė sunaikinti žydų tautą. Savo kalboje, kuri yra labai girdėta ir žinoma žydams, Hamanas karaliui aiškino: “Yra tokių žmonių, išsisklaidžiusių užsienyje ir visose tavo karalystės provincijose.

Jų įstatymai yra skirtingi nuo tų, kurių laikosi visi kiti žmonės, jie negerbia karaliaus įstatymų, todėl karalius neturėtų šių žmonių toleruoti “. Estera 3: 8. Karalius atidavė žydų tautos likimą į Hamano rankas  ir leido jam elgtis kaip panorėsiąs. Hamanas suplanavo išnaikinti visus žydus. Mordechajus įtikino Esterą pasikalbėti su karaliumi žydų tautos vardu. Tai buvo pavojingas žingsnis Esterai, nes visi ateidavę pas karalių be pakvietimo, galėjo būti nubausti mirtimi, o ji nebuvo pakviesta. Estera pasninkavo tris dienas, kai pajuto, esanti tinkamai pasiruošusi, nuėjo pas karalių. Jis pasveikino ją. Vėliau ji jam papasakojo apie Hamano sąmokslą prieš savo žmones. Žydų tauta buvo išgelbėta, o Hamanas ir dešimt jo sūnų buvo pakarti ant kartuvių, kurios buvo paruoštos Mordechajui.

purim3

Esteros knyga yra neįprasta, nes ji vienintelė knyga Biblijoje, kurioje neminimas Dievo vardas. Tiesą sakant, nėra beveik jokios nuorodos į Dievą. Tik Mordechajus miglotai užsimena, kad žydus išgelbės kažkas, jei ne Estera. Taigi, viena svarbi šios istorijos mintis: Dievas dažnai pasielgia taip, kad nėra aišku ir viskas atrodo kaip tikimybė, sutapimas ar sėkmė.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Purimo šventės skanėstas – hamantashen arba Hamano ausys, primenančios niekšą Hamaną. Tradicianiai hamantashen – sausainiai kepami su aguonų, uogienės arba džiovintų vaisių įdaru, o madingi maisto tinklaraščiai diktuoja naujas tendencijas.