Psichologas paaiškino, kodėl negalime gedėti dėl Holokausto

ELTA ir Lrytas info

Vilniaus žydų viešojoje bibliotekoje vyko apskritojo stalo diskusiją „Psichologinė holokausto integravimo į kolektyvinę Lietuvos gyventojų atmintį problema“.

,,Vaikystėje mes ten bėgiodavome, niekas net žodeliu nepasakė, kur buvo kokia sinagoga. Jos išgaravo, ir staiga supranti, kad kaip Hario Poterio pasaulyje egzistuoja kažkas paraleliai, bet tu nežinai, kas tai yra. To pasaulio kaip nebuvę, ir neturi ko pasiklausti“, – kalbėjo psichoanalitikas dr. T.Kajokas, jis mano kad stinga suvokimo, jog žydai yra mūsų visuomenės dalis. Pasak specialisto, tapatybės klausimas yra labai svarbus, bet ji, pagal klasikinį psichoanalitinį požiūrį, kuriama tada, kai prarandi ir supranti, ką prarandi. Jeigu neturi ko prarasti, tai iš esmės negali tapatintis.

„Šiandien mes negalime tapatintis su žydais kaip tik dėl tos priežasties, kad mes nelabai suvokiame praradimo masto“, – sakė T.Kajokas. Psichoanalitiko manymu, lietuviai sugebės prieiti prie holokausto temos tik tada, kai sugebės sąžiningai priimti savo sovietinę praeitį.

skaityti plačiau