Panevėžyje prasidėjo PURIMO šventė

Panevėžyje prasidėjo PURIMO šventė

Kultūros centro Panevėžio bendruomenių rūmų renginių salėje kovo 20 d. prasidėjo linksma žydų šventė Purim. Gausiai susirinkusius svečius iš Vilniaus, Ukmergės, Šiaulių  ir Panevežio pasveikino žydų bendruomenės pirmininkas Gennady Kofman ir papasakojo ištrauką iš ,,Magilat Ester‘‘ knygos apie Purim šventės atsiradimą, kai gražuolės Esteros ir jos dėdės Mordechajaus pasiaukojimo dėka buvo išgelbėta žydų tauta nuo šmeižikiško melo ir tautos išnaikinimo senovės Babilone prieš 3000 metų. Tai žydų pergalė prieš savo priešus.

Sveikinimo žodį tarė Lietuvos žydų (Litvaku) bendruomenė pirmininko pavaduotojas, Ukmergės žydų bendruomenės pirmininkas Artūras Taicas. Jis perdavė Lietuvos žydų bendruomenės (litvakų) pirmininkės Fainos Kukliansky nuoširdžiausius linkėjimus. Gražiausiais žodžiais į visuomenę kreipėsi Panevėžio miesto vicemeras Petras Luomanas ir  Panevėžio miesto Tarybos narys Alfonsas Petrauskas.

pan6purim

Tikrą publikos susižavėjimą sukėlė Vilniaus kultūros centro žydų dainų ir šokių ansamblis ,,Fajerlech“, kuris šiais metais švenčia savo meninės veiklos 45- erių metų  Jubiliejų. Jų pasirodymas nukėlė visus į tarpukario Lietuvos mažą miestelį“ Štetl“, kur gyvena daugianacionalinė bendruomenė. Dėmesio centre – žydų gyvenimas: jų kasdiena ir šventės,  džiaugsmai ir rūpesčiai. Visa istorija papasakota šokiais ir dainomis, su meile ir humoru. ,,Fajerlech“ savo meistriškumu pavergė visus žiūrovus, jų atmintyje šis  koncertas-spektaklis išliks labai ilgai.

Pasibaigus koncertui, visi žiūrovai atsistoję ilgais aplodismentais dėkojo  koncerto dainų ir šokių kolektyvui. G. Kofman įteikė ansambliui atminimo dovaną paveikslą ir padėkos raštą, pareiškė pagarbą  ilgamečiui kolektyvo nariui Arikui Krupui, šventusiam 60-metį. O A. Taicas jauniausių vaikų šokių grupei įteikė didelį šakotį. Šiltais žodžiais, gėlėmis ir padėkomis apiberta ansamblio vadovė Larisa Vyšniauskienė, choreografė Liza, ansamblio dainininkės Maša ir Božena.

Po koncerto svečiai furšete dalinosi maloniais įspūdžiais, tęsėsi sveikinimai,  linkėjimai bei linksmybės. Buvo paruoštas šventinis stalas su būdingais šiai proga tešlainiais – išdaviko “Hamano ausimis”. Į Purimo šventę entuziastingai įsitraukė vaikai; jie šėlo, barškalais ir tarškynėmis kėlė šventinį šurmulį.

  • pan2purim
  • pan4purim
  • pan5purim
  • pan3purim
  • Fajer vakai
  • sokis