Lenkija grumiasi už šalies įvaizdį po įvykdyto Holokausto ir atidaro muziejų gelbėtojams

Lenkija grumiasi už šalies įvaizdį po įvykdyto Holokausto ir atidaro muziejų gelbėtojams

(versta iš Izraelio spaudos)

Lenkijos prezidentas kalba apie antisemitizmą, ne tik kaip neapykantos žydams demonstravimą, bet ir nepagarbą tiems, kurie rizikavo savo gyvybėmis, kad juos išgelbėtų. Kol Varšuvoje vyksta viešos diskusijos apie Lenkijos Holokausto aukas ir žudikus ( panašiai kaip Lietuvoje), šalies prezidentas dalyvauja muziejaus, skirto žydų gelbėtojams, atidaryme.

Į ceremoniją susirinko maždaug 2000 žmonių. Lenkijos Prezidentas, Andrzejus Duda kalbėjo apie antisemitizmą, ne tik kaip pasibjaurėtiną reiškinį žydų atžvilgiu, bet ir nepagarbą tiems, kurie rizikavo savo gyvybėmis, kad juos išgelbėtų.Tie, “sėjantys neapykantą tarp žmonių ir kurstantys antisemitizmą, tuo pačiu metu trypia Ulma šeimos kapą”, – kalbėjo jis apie šeimą, davusią savo vardą naujajam muziejui Markowe, mieste, esančiame šalies pietryčiuose: “Ulmų šeimos muziejus lenkams, Gelbėjusiems Žydus”. Kovo 24d., 1944, Vokietijos policija nužudė aštuonis žydus ir žmones, kurie juos slėpė: Jozefą Ulmą, jo nėščią žmoną ir jų šešis vaikus. Ulmų šeimą Izraelio Holokausto muziejus Yad Vashem 1995 metais pripažino Pasaulio Tautų Teisuoliais. Nuotraukoje: gelbėtojai Jozef ir Wiktoria Ulmai.

Ulma šeima

Markowo muziejaus atidarymas yra viena iš kelių Lenkijos naujos vyriausybės iniciatyvų, įamžinant Teisuolius, įskaitant ir planus finansuoti paminklą, kuris bus pastatytas šalia Visų Šventųjų bažnyčios Varšuvos Grzybowski aikštėje. Dar vienas paminklas, kuris yra prieštaringai vertinamas dėl pasirinktos vietos, planuojamas netoli Lenkijos žydų istorijos muziejaus, toje vietoje karo metu buvo Varšuvos getas. Lenkijos vyriausybė skyrė šiemet dar $ 53.000 statyti koplyčią Torūnėje, šalia Bydgoszcz miesto, centrinėje Lenkijoje, skirtą Teisuoliams.

Tuo pačiu metu, Lenkijos dešiniųjų vyriausybė, kuri buvo sudaryta 2015 m. nesutaria dėl tokių veiksmų, kurie anot vyriausybės, pernelyg supriešina lenkus, nes didelis jų skaičius dalyvavo žydų žudyme Holokausto metu.

Prezidentas Duda sausį paprašė iš naujo įvertinti “Riterio kryžiumi” už nuopelnus apdovanotą 1996m. Janą Grossą, kurio 2001m. išleista knyga  “Kaimynai “, pasakoja apie 1941m. lenkų įvykdytą pogromą Jedwabne mieste prieš Lenkijos piliečius žydus.