Panevėžio žydų bendruomenė mini Pasaulinę Holokausto dieną

Panevėžio žydų bendruomenė mini Pasaulinę Holokausto dieną

Apniūkusi ir lietinga  2016 metų  sausio 26 diena  Panevėžyje . Paminėti Holokausto dienos, buvusiose žydų kapinėse prie memorialo “Liūdinti žydų motina”, susirinko Panevėžio visuomenė, moksleivija ir  žydų bendruomenės nariai.

Mitingą pradėjo Panevėžio žydų bendruomenės pirmininkas Gennady Kofman, Jis kalbėjo, apie tai,  kad abejingumas yra  baisiausias nusikaltimas pasaulyje, dėl to žūsta nekalti žmonės. Lietuvos, kaip ir Europos žydų genocidas yra pasaulinė tragedija, kuri neturi  pasikartoti. Saulėtekio progimnazijos TOC moksleiviai , kuriems vadovauja direktoriaus pavaduotoja Irena Gasiūnienė padėjo vainiką prie paminklo, o Rožyno progimnazijos moksleiviai uždegė atminimo žvakes. Renginio pratęsimas vyko Panevėžio jaunimo  mokyklos aktų salėje, kur susirinko nemažai miestiečių ir jaunimo. G.Kofman pristatė išleistą naują knygelę “Nežūdysi”, skirtą Holokausto Panevėžio aukoms.  Per renginį buvo pristatyta  Valstybinės  Vilniaus Gaono žydų muziejaus unikali 16 autentiškų Vilniaus geto afišų kolekcija, kuri buvo atrasta ir surinkta įvairiose slėptuvėse, makulatūros kalnuose ir prie popieriaus perdirbimo fabriko. Ši geto afišų kolekcija yra gyvenimo metraštis apie kultūrinę ir dvasinę Vilniaus geto istoriją. Jaunimui buvo paaiškinta tragiški geto gyvenimo likimai.

 Panevėžio gyventojai gali susipažinti su šia paroda Panevėžio žydų bendruomenėje. Pristatyta geto afišų ekspozicija rodo, kaip žydai nenuleido rankų, plačiai ir įvairiai per sunkų geto laiką išsaugojo  savo dvasinį, kultūrinį pasipriešinimą  prieš nacius.Tokiu būdu Panevežėčiai sužinos apie moralinį žydų ne palaužimą. Panevėžio miesto vice meras Petras Luomanas susirinkusiems pasakė:  “Visiems uštenka vietos mūsų  krašte. Reikia priprasti prie tolerancijos ir gyventi sąžiningai. Nevalia pamiršti mūsų kaimynų žydų tragiško likimo”…

Po dokumentinio filmo apie koncentracijos stoviklas Aušvice ir Birkenau peržūros, svečiai ir Panevėžio žydų bendruomenės nariai  dar ilgai diskutavo  apie tragiškus Holokausto dienos įvykius  ir  žmonių likimus.

  • Pa2
  • Pa3
  • Pa4