Kviečiame į Holokausto dienos paminėjimo renginius Panevėžyje sausio 26d.12val.

2005 metų lapkričio 1 dieną Jungtinių Tautų Organizacijos Generalinė Asamblėja priėmė rezoliuciją ir paragino kasmet pasaulyje sausio 27-ąją dieną minėti kaip tarptautinę Holokausto aukų atminimo dieną.  Holokausto atminimas neatsiejamas nuo mūsų civilizacijos pamatus sudrebinusios tragedijos priežasčių tyrinėjimo, kaip ir nuo tolerancijos ir pagarbos vienas kitam ugdymo, užkertant kelią prietarams, antisemitizmui, neapykantos kurstymui. Lietuva yra Holokausto atminimo aljanso (IHRA) narė bei aktyviai dalyvauja tarptautinėse kovos su antisemitizmu programose.   

     1941 m. dar prieš naciams okupuojant Lietuvą, prasidėjo žydų žudymas. Per kelis mėnesius buvo sunaikinta didelė Lietuvos žydų bendruomenės dalis. Kiti kaip darbo jėga,  pateko į miestuose įsteigtus getus. Dauguma getų naciai likvidavo po kelių mėnesių, o likę Vilniaus, Kauno ir Šiaulių – veikė 2-3 metus. Vilniaus getas buvo likviduotas 1943 m. rugsėjo 23 d. Didžioji geto gyventojų dalis buvo sušaudyti Paneriuose, kiti išsiųsti į koncentracijos stovyklas. Panevėžio getas buvo likviduotas 1941 m. rugpjūčio 15 d. Sušaudyta 13.5 tūkst. žydų. Tarptautinės istorinio teisingumo komisijos tyrimų duomenimis, per karą buvo sunaikinta 200 tūkst. Žydų t. y. 92-94 % gyvenusios Lietuvoje žydų bendruomenės. Lietuvoje yra daugiau nei 200 masinių žudynių vietų ir tiek pat senųjų žydų kapinių.

Lietuvoje žydų bendruomenė apsigyveno XIV a. pabaigoje. Iki XX a. pradžios tai buvo didelė tautinė bendruomenė, gyvenusi Lietuvos miestuose ir miesteliuose. XIX a. pab. – XX a. pr. dažnai jie sudarydavo nuo ketvirtadalio iki pusės miesto ar miestelio gyventojų. Jie buvo mūsų šalies piliečiai, tie patys Lietuvos gyventojai, turėję savo kasdienius džiaugsmus, vargus, rūpesčius. Žydų bendruomenė, palyginus su kitomis tautinėmis bendruomenėmis, buvo viena didžiausių.

Programa:

12.00 val. Minėjimas, Vasario 16-ioss g. ATMINTIES SKVERE (prie memorialo „ Liūdinti žydų motina“).

12.30 val. Rengininiai Panevėžio m. žydų bendruomenėje, adresu Ramygalos g. 18 (aktų salėje):

–          parodos “Vilniaus Geto afišos” atidarymas. Parodą parengė Valstybinis Vilniaus Gaono žydų muziejus.

–          knygos “Nežudys” apie Holokaustą Panevėžyje pristatymas.

–          filmo apie Aušvico – Birkenau koncentracijos stovyklą demonstravimas ir diskusijos. 

Panevėžio m. žydų bendruomenė.  Išsamesnę informaciją mielai suteiksime telefonu    +370 861 120882.