Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu: Iranas neatsisakė branduolinių ginklų ambicijų

BNS

Iranas vis tiek siekia įgyti karinius branduolinius pajėgumus, šeštadienį sakė Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu, kurio pareiškimas buvo paskelbtas po to, kai buvo įgyvendintas Irano susitarimas su pasaulio galiomis dėl Teherano branduolinių pajėgumų sumažinimo.

„Net pasirašęs šį susitarimą, Iranas neatsisakė savo ambicijos įgyti branduolinių ginklų ir toliau veikia siekdamas destabilizuoti Artimuosius Rytus bei skleisti terorą visame pasaulyje, pažeisdamas savo tarptautinius įsipareigojimus“, – sakoma B.Netanyahu biuro paskelbtame pareiškime.

„Scanpix“/AP nuotr./Benjaminas Netanyahu.

Premjeras sakė, kad Izraelis „stebės šio susitarimo įgyvendinimą ir perspės apie bet kokius pažeidimus“.

Pasaulio galių susitarimas su Iranu yra naujas skyrius, sako Rouhani

Irano prezidentas Hassanas Rouhani sekmadienį gyrė tarptautinių sankcijų jo šaliai panaikinimą įsigaliojus pernai liepą sudarytam svarbiam susitarimui su didžiosiomis pasaulio galiomis.

„Mes, iraniečiai, ištiesėme pasauliui draugiškumo ženklą, palikdami praeičiai priešiškumus, įtarimus ir sąmokslus, atvertėme naują Irano santykių su pasauliu skyrių“, – sakė H.Rouhani, kurį citavo oficialioji naujienų agentūra IRNA.

Iranas šeštadienį žengė milžinišką žingsnį savo tarptautinės izoliacijos užbaigimo link, Jungtinių Tautų (JT) atominės energetikos priežiūros agentūrai patvirtinus, kad jis įgyvendina susitarime numatytas priemones.

„JCPOA įgyvendinimas nėra praradimas jokiai šaliai“, – sakė H.Rouhani, paminėdamas Bendrąjį visapusišką veiksmų planą, kaip oficialiai vadinasi Teherano susitarimas branduoliniu klausimu su Jungtinėmis Valstijomis, Didžiąją Britanija, Kinija, Prancūzija, Vokietija ir Rusija.

„Irano draugai patenkinti, o jo varžovams nereikia nerimauti, mes nesame grėsmė jokiai vyriausybei ar valstybei“, – sakė H.Rouhani.

JAV Atstovų Rūmų pirmininkas smerkia susitarimą su Iranu

JAV Atstovų Rūmų pirmininkas respublikonas Paulas Ryanas kategoriškai pasmerkė šeštadienį įgyvendintą susitarimą su Iranu ir pažadėjo, jog JAV įstatymų leidėjai „padarys visa, kas įmanoma“, kad sutrukdytų Teheranui įsigyti atominę bombą.

„Šiandien Baracko Obamos administracija pradės naikinti ekonomines sankcijas pagal terorizmo rėmimą pasaulyje pirmaujančiai valstybei“, – sakoma P.Ryano pareiškime.

„Visų pirma, dvipartinė dauguma (Atstovų) Rūmuose balsavo už šio susitarimo atmetimą ir mes toliau darysime visa, kas įmanoma, kad užkirstume kelią branduoliniam Iranui“, – sakoma pareiškime.