Valstybė pradėjo skirti daugiau dėmesio žydų paveldo ir kapinių išsaugojimui – bendruomenės vadovė

Valstybė pradėjo skirti daugiau dėmesio žydų paveldo ir kapinių išsaugojimui – bendruomenės vadovė

BNS_logotipas

Vilnius, sausio 4 d. (BNS). Lietuvos valstybė praėjusiais metais pradėjo skirti daugiau dėmesio žydų paveldo ir kapinių išsaugojimui, teigia Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky.

„Lietuvos valstybė pradėjo skirti daugiau dėmesio žydų paveldo ir kapinių išsaugojimui. Šalies miesteliuose nebelikus žydų, senosios sinagogos panaudos sutarčių pagrindu yra perduodamos miestų ir miestelių kultūrinėms reikmėms“, – rašo F.Kukliansky pirmadienį paskelbtame komentare.

Ji taip pat atkreipė dėmesį į Vilniuje ir Niujorke prasidėjusius darbus skaitmenizuojant Vilniuje iki Antrojo pasaulinio karo sukauptą unikalų Žydų mokslinių tyrimų instituto  YIVO archyvą apie žydų gyvenimą Rytų Europoje iki Holokausto.

Apžvelgdama praėjusius metus, bendruomenės vadovė taip pat atkreipė dėmesį, kad pastaraisiais metais „matomi reikšmingi pokyčiai Lietuvos ir Izraelio santykiuose“ – Izraelis atidarė ambasadą Vilniuje, Izraelyje su oficialiais vizitais lankėsi Lietuvos prezidentė ir premjeras.

Vertindama diskusijas dėl senųjų Šnipiškių kapinių vietoje esančių Sporto rūmų rekonstrukcijos, F.Kukliansky pabrėžė, kad „kapinių reikalai yra ir bus sprendžiami su rabinų priežiūra – sutartis su jais buvo pasirašyta 2009 metais“.

Bendruomenės vadovė taip pat teigė, kad 2016 metais tikisi pokyčių šalies mokyklų švietimo programose, kuriose atsirastų daugiau vietos žydų kultūrai, žydų indėliui į Lietuvos istoriją ir Holokaustui.