Mini Limmudas buvo smagus ir įdomus

Mini Limmudas buvo smagus ir įdomus

Mini Limmudas (vert. Konferencija) didelis edukacinis ir pramoginis žydų šeimų renginys. Trijų dienų programa su nakvyne ir pramogom viešbutyje kuriama tam, kad kiekvienas galėtų rasti kažką įdomaus ir svarbaus, gilintis į žydų istoriją, tradicijas, religiją ir Jidiš kultūrą, aktualijas. Šiemet jį organizavo Žana Skudovičienė. Dalyvių atsiliepimai geri, žmonės dėkoja ir reiškia pageidavimus kitą kartą pakviesti dar daugiau įdomių lektorių, o pati organizatorė sako, kad ne visus lektorius pavyko prisikviesti.

,,Man sunku pasakyti, kaip man sekėsi, todėl, kad organizatorės vaidmenyje buvau pirmą kartą. Anksčiau visuose Limmuduose, kuriuos organizuodavo Junona Berznitski,  dalyvaudavau kaip renginio vedėja, turėdavau pasirūpinti savo drabužiais ir išvaizda, reikėjo sukurti scenarijų, parašyti tekstą. O dabar man buvo didelis iššūkis. Teko bendrauti su visais potencialiais lektoriais, kuriuos kviečiau dalyvauti, o kviečiau tik įdomius žmones. Visi pakviestieji sutiko dalyvauti, kiti norėjo dalyvauti, bet negalėjo, nes buvo jau susiplanavę laiką. Žmonės norėjo, kad atsivežtume žurnalistą Viktorą Topalerį, bet viską ribojo lėšos. Bendravom su Viktoru Šenderovičium, kuris negalėjo atvažiuoti, bet labai norėtų kitą kartą. Norėjau rasti daugiau judaizmo ir žydų istorijos žinovų, kviestume ir savus, nebūtinai ieškoti po visą pasaulį. Labai įdomią paskaitą skaitė Giedrius Jakubauskis. Dalyviai džiaugėsi, kad įvyko naujos Sauliaus Šaltenio knygos ,,Žydų Karalaitės dienoraštis“ pristatymas. Žmonės išpirko visas jo atvežtas į Limmudą knygas, galėjom dar daugiau paimti iš leidyklos.“

Visiems dalyviams patiko sustikimas su ambasadorium Amiru Maimonu, nes rūpėjo Izraelio aktualijos. Klausimų kilo įvairių, žmones jaudino, kodėl Izraelis visą laiką pralaimi propagandinį karą žiniasklaidoj? Išsamiems ambasadoriaus atsakymams pritrūko laiko, todėl dabar tikimasi pratęsti diskusiją bendruomenėje.

Žana vardina toliau įdomius susitikimus:,, Daumantas Todesas pristatė įsimenantį projektą : ,,Paskutinis adresas ir Štetlai“. Puikiu jaudinančiu pavadinčiau susitikimą su Kama Ginku, jį – vaiką išgelbėjo iš Kauno geto bulvių maiše. Jį slėpė Binkių šeima. Ta proga buvo pristatyta Solomono Abramovičiaus ir Jakovo Zilbergo knyga ,,Išgelbėti Bulvių maišuose“.  Įvyko jaudinantis senokai nesimačiusių Kamos Ginko sustikimas su Iga Makutėniene, Kazio ir Sofijos Binkių anūke, kuri su išgelbėtu Kama kartu augo šeimoje. Abu jie uždegė Chanukos žvakes. Visa salė atsistojusi plojo.

Limmude dalyvavo daug įvairaus amžiaus vaikų, kuriems surengtoa pamokėlės ir žaidimai. Pirmą dieną dalyvavo 40 žydų bendruomenės vaikų, antrą dieną – 60 vaikų.

Limudas- ne tik įdomios konferencijos, svarbiausia – žydų šeimų bendravimas: vaikai žaidžia, piešia, šoka, susipažįsta su savo bendraamžiais, o jų tėvai laiką leidžia su senais gerais draugais. Antrąją renginio dieną į Chanukos vakarienę susirinko 400 žmonių.

Limmudą nuo pat pirmojo renginio rėmė pasaulinė žydų paramos organizacija JOINT, šiemet prisidėjo ir Geros Valios fondas.