„Išnykęs ir dingstantis paveldas: medinių sinagogų architektūra”.

„Išnykęs ir dingstantis paveldas: medinių sinagogų architektūra”.

Gruodžio 18 d., penktadienį, 18.00 val. Žydų kultūros ir informacijos centro galerijoje Šofar (Mėsinių g. 3a/5, Vilnius) bus pristatoma architektūrinė paroda 3D modeliuose „Išnykęs ir dingstantis paveldas: medinių sinagogų architektūra”.

Nekilnojamo kultūros paveldo edukacinis projektas “Išnykęs ir dingstantis paveldas: medinių sinagogų architektūra” – unikali architekto Aurimo Širvio pristatoma idėja. Medinio paveldo apsaugos srityje vienas iš opiausių yra griūvančių medinių sinagogų išsaugojimo ir pritaikymo klausimas. Projektu buvo siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į medinio paveldo dokumentavimą, taikant naujausias kompiuterinio modeliavimo technologijas ir pristatyti sunykusio paveldo atkūrimą neinvazinėmis priemonėmis.

Projekto autoriaus suburtas kolektyvas iš architektų, archeologų, paveldo specialistų ir istorikų, remdamasis rašytiniais dokumentais, ikonografine medžiaga (XIX a. pabaigos – XX a. pr. fotografijomis, amžiaus pradžioje parengtais brėžiniais ir piešiniais), ir šiandien dar tebestovinčių medinių sinagogų liekanomis, kompiuterine grafika parengė detalius rekonstrukcinius 3D vaizdus ir brėžinius, atkurdami buvusią pastatų architektūrą ir dekoro elementus, – skelbia “Architektūros Paveldo Rekonstrukcija”.

Parodos metu bus pristatytos 10-ies unikaliausių medinių sinagogų (Alantos, Jurbarko, Kaltinėnų, Kurklių, Pakruojo, Sedos, Šaukėnų, Valkininkų, Vilkaviškio ir Žiežmarių) 3D rekonstrukcijos su architektūros mokslų daktarės Marijos Rupeikienės parengtais lietuvių ir į anglų kalbą išverstais tekstais bei ikonografija.

Paroda veiks iki 2016 m. sausio 18 d. Projektą finansuoja Kultūros rėmimo fondas, partneriai – VšĮ “Žydų kultūros ir informacijos centras”