Chanuka – išsikepkite gardžių spurgų pagal paprastą žydišką receptą

Spurgų nemėgsta retas smaližius. Bet ar žinote, kad mielinės aliejuje virtos spurgos yra tradicinis žydų delikatesas? Šis skanėstas, vadinamas sufganiyot, yra vienas iš pagrindinių šią savaitę švenčiamos žydų šventės Chanukos patiekalų.Spurgos žydams primena apie stebuklą, įvykusį senojoje Didžiojoje Šventykloje Jeruzalėje.Prieš daugiau kaip 2200 metų išvadavę savo šalį ir apgynę vertybės bei tikėjimą žydai rado suniokotą šventyklą, kurią reikėjo apvalyti ugnimi, uždegta ritualiniu alyvuogių aliejumi. Aliejaus buvo likę nedaug. Jo būtų pakakę žvakes išniekintoje šventykloje deginti tik vieną dieną. Bet įvyko stebuklas ir aliejumi uždegtos žvakės degė net aštuonias dienas.

Prisimindama šį įvykį Izraelio tauta ne tik aštuonias dienas per Chanuką degina žvakeles ritualinėje žvakidėje chanoroje, bet ir gamina įvairius alyvuogių aliejuje verdamus ar kepamus patiekalus. Vienas jų – mielinės spurgos.

Skaityti plačiau:

http://skonis.lrytas.lt/pasigamink/issikepkite-gardziu-spurgu-pagal-paprasta-zydiska-recepta.htm