Lietuvos ambasadoje Tokijuje  pagerbtas legendinis Japonijos diplomatas

Lietuvos ambasadoje Tokijuje pagerbtas legendinis Japonijos diplomatas

„Išgelbėjęs vieną gyvybę, išgelbėja visą pasaulį“, — taip pavadintas renginys, skirtas Japonijos  konsulo Lietuvoje  Čijunės Sugiharos (Chiune Sugihara),  prieš 75 metus Kaune  išdavusio „vizas į gyvenimą“  nuo Holokausto baisybių bėgusiems žydams, lapkričio 7 d. vos sutalpino visus  Lietuvos  ambasados Tokijuje svečius.

„Laikas negali ištrinti iš mūsų atminties milijonų žmonių kančių, Holokausto  tragedijos. Pasaulio Tautų Teisuoliu pripažinto Čijunės Sugiharos  dėka mūsų ir  ateities  kartos gali  suprasti, kad net esant žiaurioms aplinkybėms vienas, žmogus gali padaryti neapsakomai daug“, —  sakė  Lietuvos ambasadorius Japonijoje Egidijus Meilūnas.

Ambasadorius taip pat  citavo Lietuvos užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus žodžius, pasakytus Diplomato dienos proga: „Šiemet daug dėmesio skiriame Lietuvoje dirbusio Čijunės Sugiharos atminimui. Pagrindinis jo veiklos principas buvo – padėti žmogui. Tai turėtų būti svarbiausias diplomato profesijos simbolis, tad galime ir turime didžiuotis savo profesija“.

Susirinkusius taip pat pasveikino Č. Sugiharos anūkė, nevyriausybinės organizacijos „Visas for Life“ vicepirmininkė Madoka Sugihara.

Autentišką Lietuvos žydų istoriją, tragiškus Holokaustą  patyrusių žmonių išgyvenimus renginyje dalyvavusiems diplomatams, Japonijos  politikams, nevyriausybinių organizacijų, akademinės bendruomenės atstovams, žurnalistams  papasakojo renginio garbės viešnia Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky.

„Čijunė Sugihara yra ne tik Lietuvos  ir Japonijos, bet ir visos žmonijos didvyris“, — pažymėjo  F. Kukliansky savo išsamiame pranešime apie tai, kaip Lietuvoje puoselėjamas Č. Sugiharos  atminimas, kaip susiklostė jo dėka išsigelbėjusių žydų likimai.

Ambasados svečiams taip pat buvo pademonstruotos filmas  „Litvakai. Nuo Vilniaus iki Jeruzalės“,  ištraukos iš   šių metų gegužę Lietuvoje  vykusio japonų kompozitoriaus Yuki Ando operos  „Sempo Sugihara. Vilties  Sakuros“ spektaklio bei Nippon Television Network sukurto  filmo „Persona non grata“  ištraukos. Šį  filmą šių metų spalį pirmiausia pamatė Kauno ir Vilniaus žiūrovai, jo premjera  Japonijoje įvyks  gruodžio mėnesį.

Mintimis apie Čijunės Sugiharos palikimo puoselėjimą, tolesnį Lietuvos ir Japonijos bendradarbiavimą pasidalijo  neseniai Lietuvoje viešėjęs japonų diplomato gimtinės – Jaotsu (Yaotsu)  miesto meras Shingo Akatsuka ir Tsurugos uostamiesčio, kurį pirmiausia pasiekė į Japoniją vykę žydų pabėgėliai, vicemeras Kazunori Nakayama.

Renginio dalyviams taip pat buvo pristatyta leidinių apie Čijunę Sugiharą paroda.