Izraelis smerkia ES sprendimą ženklinti žydų valstybės produktus

Izraelis smerkia ES sprendimą ženklinti žydų valstybės produktus

,,The Times of Israel“

Izraelis apsisprendė dėl bausmių 16-ai Europos valstybių, kurios ragino Europos Sąjungos užsienio politikos vadovus palaikyti jų iniciatyvą ženklinti produktus, pagamintus Vakarų Krante, Rytų Jeruzalėje ir Golano aukštumose. Izraelio bausmė reikš nepasitikėjimą 16-kos šalių ambasadoriais,  jų kontaktų ir susitikimų ribojimą su Izraelio pareigūnais iki žemiausio lygio. Izraelis taip pat ketina nebeteikti toms šalims savo teigiamos patirties, kaip kovoti su teroristais ir kaip elgtis su migrantais. Šios šalys: Didžioji Britanija, Prancūzija, Danija, Ispanija, Airija, Kroatija, Malta, Olandija, Švedija, Portugalija, Slovėnija, Italija, Liuksemburgas , Austrija, Belgija ir Suomija.

Praėjusią savaitę ES paskelbėtos gairės dėl produktų žymėjimo, kurie gaminami Vakarų Krante, Rytų Jeruzalėje ir Golano aukštumose, sulaukė griežto Izraelio politikų pasmerkimo. Jų nuomone, toks žymėjimas yra antisemitinis veiksmas. Trečiadienį Ministras Pirmininkas Benjaminas Netanyahu vėl kalbėjo apie šį sprendimą, vadindamas jį pasibjaurėtinu ir šlykščiu.”Tai visiškai absurdiška. Tai morališkai bjauru, kad dabar Europa ryžtasi po visos žydų patirtos istorijos, ženklinti žydų produktus ir žydų parduotuves. Aš tikiuosi, nors esu nusivylęs, kad Europa netaikys šios žiaurios akcijos, kuri turi tokią siaubingą istorinę potekstę”,- sakė Netanyahu.

ES ambasadorius Izraelyje gynė sprendimą, vadindamas jį tik techniniu reikalu, standartizuojančiu priimtas gaires visose 28 ES šalyse. Izraelio Užsienio reikalų ministerija svarsto, kaip elgtis su Europos šalimis, pasiryžusioms ženklinti prekes. Manoma, kad ne visas valstybes reiktų vertinti vienodai. Italija ir Olandija yra laikomos artimesnėmis Izraeliui nei Airija ar Švedija.

Izraelis svarstys kiekvienos šalies prašymą leisti arba uždrausti Europos diplomatams patekti į Gazos ruožą ar Vakarų Krantą. Taip pat ketinama griežčiau kontroliuoti ES paramą Vakarų Kranto ar Gazos projektams, kuriais siekiama palengvinti palestiniečių gyvenimą.

,,Europiečiai vykdo daug projektų ir jie siekia mūsų paramos, tačiau jūs negalite imtis veiksmų prieš mus ir tikėtis, kad viskas bus tvarkoj kaip įprasta, kas ėmėsi priešiškų veiksmų prieš mus, sumokės savo kainą.” Premjeras B.Netanyahu išsiuntė ES užsienio politikos vadovei Federikai Mogherini laišką įspėdamas, kad produktų ženklinimas gali pakenkti Izraelio ir ES santykiams dar iki paskelbiant,  kad Europos Sąjunga vis dėlto vykdys sprendimą.ES svarstė ženklinimą nuo balandžio, tačiau tik praėjusią savaitę priėmė sprendimą. Izraelis kaltina ES dvigubais standartais. Vengrija pirmoji pareiškė, kad ji neženklins prekių.