Dalia Grybauskaitė susitiko su Pasaulio žydų kongreso delegacija

Dalia Grybauskaitė susitiko su Pasaulio žydų kongreso delegacija

wjc

Spalio 21d. WJC. Tel Avive Pasaulio žydų kongreso (Pasaulio žydų kongresas) ir Izraelio užsienio ryšių tarybos (ICFR) delegacija susitiko su Lietuvos Respublikos Prezidente Dalia Grybauskaite aptarti  keletą klausimų. Susitikime taip pat dalyvavo Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Dalia Grybauskaitė susitikime  su Pasaulio žydų kongreso ir ICFR delegacija kalbėjo: “Lietuvos visuomenė pripažįsta savo istoriją. Mūsų Žydų paveldas yra dalis Lietuvos paveldo. Mūsų parama Izraeliui ateina automatiškai, nes mes suprantame, kas vyksta Artimuosiuose Rytuose, ir koordinuojame savo pozicijas su Jungtinėmis Amerikos Valstijomis. ” Pasaulio žydų kongreso vadovas Robertas Singer girdamas tvirtus santykius tarp Izraelio ir Lietuvos, pridūrė: “Lietuvos parama yra labai vertinama”. R.Singer taip pat iškėlė klausimą dėl kasmet Vilniuje ir Kaune organizuojamų neo-nacių eitynių ir mitingų. Jis pabrėžė, kad žydų pasaulį “labai neramina šis reiškinys, ypač  turint galvoje tragišką Lietuvos žydų istoriją.”

Dalia Grybauskaitė sutiko, kad tai buvo problema, bet jos nuomone, vyriausybei buvo sunku imtis priemonių, nebent eitynėse dalyviai atvirai naudotų nacių simbolius ar aiškiai kurstytų antisemitizmą ir rasizmą. Ji patikino susirinkusius, kad tai buvo visiškai marginalinis reiškinys. “Jie sukelia daug triukšmo, bet atstovauja labai mažą skaičių žmonių.”

Pastaraisiais metais Lietuva stengiasi puoselėti gerus santykius su Pasaulio žydų kongresu Izraelyje. Prieš mėnesį  Lietuvos Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius  Pasaulio žydų kongresui – ICFR pažadėjo, kad visos žydų kapinės Lietuvoje bus “įamžintos ir pažymėtos” iki 2017 m.

2014m. Pasaulio žydų kongresas Vilniuje įsteigė Tarptautinį Jidiš centrą, kuriame siekiama skatinti domėjimąsi kultūriniais lobiais, sukurtais jidiš kalba, ir pačios jidiš mokymąsi, užtikrinant mokslinių tyrimų tęstinumą.

Nuotraukoje iš kairės į dešinę: ICFR valdybos narė profesorė Dina Porat, Pasaulio žydų kongreso administracinio komiteto narys Eduardo Elsztain, Pasaulio žydų kongreso vadovas Robertas Singer, Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė, ICFR valdybos narė Colette Avital, Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky.

 

Šaltinis