Litvakai atliko ypatingą vaidmenį kuriantis ir Lietuvai, ir Izraeliui – D.Grybauskaitė

Spalio 21 d. (BNS). Litvakais vadinami Lietuvos žydai atliko ypatingą vaidmenį kuriantis tiek Lietuvai, tiek Izraeliui, šioje šalyje atidarydama Pasaulio litvakų forumą pareiškė prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Pasak jos, litvakai yra vieni aktyviausių Izraelio visuomenės, verslo, kultūros ir politikos veikėjų. Jie aktyviai reiškėsi visuose demokratinės Lietuvos seimuose – tiek tarpukariu, tiek atkūrus Lietuvos nepriklausomybę. „Litvakai buvo, yra ir bus vieni aktyviausių Izraelio visuomenės, verslo, kultūros ir politikos veikėjų“, – prezidentės spaudos tarnybos pranešime cituojama D.Grybauskaitė. Prezidentė sveikino litvakų indėlį į Lietuvos ekonomiką, kultūrą ir mokslą. Ji nurodė, kad ir Lietuva, ir Izraelis puoselėja demokratiją, žmogaus teises ir tolerancijos kultūrą, o globalaus pasaulio iššūkiai kaip terorizmo ar agresijos grėsmė yra bendri abejoms valstybėms.

2011 metų surašymo duomenimis, Lietuvoje gyveno 3 tūkst. žydų. Izraelyje Lietuvos Užsienio reikalų ministerija skaičiuoja apie 200 tūkst. litvakų ir jų palikuonių. Ministerijos teigimu, tai didžiausia pasaulyje Lietuvoje kilusių žydų bendruomenė.