Amit Belaitė: žydiškumas nebūtinai susijęs su religija

Amit Belaitė: žydiškumas nebūtinai susijęs su religija

„Kuo tu labiau užsiėmęs, tuo daugiau spėji padaryti“, – tokia filosofija savo gyvenimą grindžia Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto studentė Amit Belaitė. Visuomenės sveikatą studijuojanti mergina, už savo veiklą „Beigelių krautuvėlės“ įvertinta tolerancijos apdovanojimu, aktyviai darbuojasi žydų kultūros sklaidos srityje. Šiuo metu A. Belaitė vadovauja Lietuvos žydų studentų sąjungai, vasarą ji buvo išrinkta Europos žydų studentų sąjungos viceprezidente ir valdybos nare.

Kiekvienam pagal interesus

A. Belaitės atstovaujama organizacija veikia po Lietuvos žydų bendruomenės stogu. Anot jos, studentų sąjungos siūlomas veiklų spektras itin platus, nereikėtų jos įsivaizduoti kaip tik religinės ar tik kultūrinės institucijos.

„Minime religines žydiškas šventes, lankome kultūrinius renginius, mėginame sužinoti daugiau apie savo istoriją. Pavyzdžiui, organizavome Purimo šventės vakarėlį. Tai tarsi žydų Helovinas: visi persirengia įvairiais kostiumais, dovanoja mishloach manot – ryšulėlius su įvairiais skanėstais savo artimiesiems, draugams ir tiems, kuriems gyvenime mažiau pasisekė. Per Pesach šventę prisimename išėjimą iš Egipto vergijos. Rengiame protmūšius, susitikimus su  įvairiais svečiais iš užsienio, filmų peržiūras, ekskursijas į muziejų ir t. t.“, – pasakoja studentė.

A. Belaitė pabrėžia ir patriotiškumo svarbą. 25-osioms Lietuvos nepriklausomybės metinėms pažymėti ji inicijavo akciją, kurios metu litvakų jaunimas buvo skatinamas fotografijose išreikšti savo meilę Lietuvai. Nuotraukomis dalytasi socialiniuose tinkluose.

Kartu su Talina Nechamkina ir Rima Kazlauskaite iš Žydų kultūros ir informacijos centro ji organizavo du pasivaikščiojimus po žydiškąjį Vilnių. Įsimintinų žydų kultūros objektų lankymas, anot studentės, leido priminti, kad Lietuvoje su jos tautiečiais sietinas ne tik Holokaustas. „Akcentuojamas šis baisus įvykis, tačiau pamirštama, kas buvo prieš tai. Paveldas tikrai didelis. Pavyzdžiui, ar daug kas žino, kad Vilniuje gyveno žydų literatūros klasikas Mošė Kulbakas, Romainas Gary, Abraomas Suckeveris ir kiti?“ – pasakoja  A. Belaitė. Pasak jos, į pasivaikščiojimus susirinko itin daug ne žydų kilmės žmonių.

skaityti plačiau