Prezidentė Izraelyje sieks įtvirtinti „geriausius istorijoje santykius“

Prezidentė Izraelyje sieks įtvirtinti „geriausius istorijoje santykius“

Vilnius, spalio 19 d. (BNS). Prezidentė Dalia Grybauskaitė pirmadienį pradeda pirmąjį savo vizitą Izraelyje, žadėdama siekti naujo pagreičio „geriausiems per visą istoriją“ dvišaliams santykiams.

Prezidentė Jeruzalėje turėtų susitikti su Izraelio prezidentu ir premjeru. Tel Avive šalies vadovė atidarys Pasaulio lietuvių ekonomikos forumą ir Pasaulio litvakų forumą. Taip pat numatomas jos susitikimas su Palestinos prezidentu Mahmudu Abbasu.

D.Grybauskaitės vizitas vyksta regione tvyrant įtampai dėl naujo smurto proveržio, kuris pastarosiomis savaitėmis nusinešė dešimtis gyvybių.Per susitikimus su Izraelio vadovais D.Grybauskaitė žada aptarti geopolitinę ir saugumo situaciją, padėtį Ukrainoje, Sirijoje, kovą su „Islamo valstybės“ grupuote, Artimųjų Rytų taikos procesą.

„Šiuo metu Lietuvos ir Izraelio santykiai yra pagarbūs ir atviri, geriausi per visą istoriją, todėl kokybiškai naują pagreitį gali įgauti tiek dvišalis dialogas, tiek bendradarbiavimas tarptautinėse organizacijose“, – vizito išvakarėse sakė D.Grybauskaitė.Lietuva ES yra viena iš tvirčiausių Izraelio rėmėjų. 2011 metais ji buvo viena iš vos 14 valstybių, balsavusių prieš Palestinos narystę Jungtinių Tautų Švietimo, mokslo ir kultūros organizacijoje (UNESCO). Šiemet rugsėjį Lietuva susilaikė Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje balsuodama dėl leidimo palestiniečiams iškelti savo vėliavą prie šios organizacijos būstinės. Vėliavos iškėlimą palaikanti rezoliucija priimta 119 balsų prieš aštuonis, o 45 šalys susilaikė. Vizito metu prezidentė Jad Vašemo muziejuje taip pat pagerbs Holokausto aukų atminimą. Per Holokaustą Lietuvoje išžudyta apie 90 proc. iš daugiau kaip 200 tūkst. Lietuvos žydų. Tuometinis prezidentas Algirdas Brazauskas 1994 metais Izraelyje atsiprašė už lietuvių dalyvavimą žudant žydus. Už žydų gelbėjimą Pasaulio teisuoliais yra pripažinti beveik 900 lietuvių. Anot prezidentės spaudos tarnybos, susitikimuose taip pat bus aptariami kibernetinio saugumo klausimai bei galimybė Lietuvai ateityje importuoti dujas iš Izraelio.

2013 metais Lietuvoje lankėsi tuometinis Izraelio prezidentas Shimonas Peresas.

skaityti plačiau